— Ajánló

— 2010. September 1. 15:55

— Írta: Nagy Nikoletta Anna

2010/09/15: Placebo @ Papp László Budapest Sportaréna

A multinacionális illetve most már interkontinentális Placebo 2009-ben jelentette meg bevallásuk szerint legoptimistább albumát, a Battle for the Sunt. Azóta ezt turnéztatják Brian Molkoék, és Magyarországot is útba ejtik tavalyi Sziget Fesztiválos fellépésük után először. Egészen pontosan szeptember 15-én találkozhatunk velük, a Papp László Budapest Sportarénában 20 órai kezdettel.

Tavaly augusztusban már jártak itt az akkor még nagyon friss lemezzel, mégpedig a Sziget Fesztivál keretében. Más azonban egy ilyen nagy fesztivál, mint a klasszikus stadionkoncert. A fesztiválokon korlátozott a hangerő, az időtartam és más a közönség összetétele. Ráadásul mostanra nyilván jobban össze is értek a darabok, illetve a viszonylag új dobos (Steve Forrest) és a szintén frissebbnek mondható, élőben kisegítő zenészek is jobban beilleszkedtek a bandába.

Nekem igazából már a tavalyi szigetes fellépés is nagy élmény volt az elektromos hegedűvel, a túlmozgásos új dobossal és természetesen az egyre férfiasodó, de még mindig izgalmasan androgün Brian Molkóval. Meg aztán, ami talán a legfontosabb: a Battle For The Sun egy jó album. Számomra nagyon vonzó lehetőség élőben hallani ezeket a dalokat újra, átgondolva, egy olyan buli keretében, ahol a féktelen tombolás találkozik a gráciával, a feminin és maszkulin erők nem egymás ellen fordulnak, hanem kiegészítik és segítik egymást, sőt, összeforrnak.

Egy Placebo koncert az érzékiség és a düh remek elegye, ahol ráadásul eddigi tapasztalataim szerint könnyen elvarázsolódhatunk a rengeteg pozitív energiától, amit ezek a különleges zenészek osztanak meg velünk. Remélem, most is így lesz.


Placebo – For What It’s Worth a legutóbbi albumról