— Ajánló

— 2011. July 27. 13:44

— Írta: Varga Csaba

2011/08/10-15: Sziget Fesztivál 2011

Az idei Szigetben az az érdekes, hogy régen volt olyan év, amikor a nyári fesztiválok felhozatalából éppen a Sziget adta volna egyértelműen a legtöbb érdekes témát – most pedig ez a helyzet. Lesz ősklasszikus, régi motoros, újhullámos egyaránt, az elektronikától a metálig, és a legjobb ha vegyesen fogyasztod. Így megyünk mi!

Elöljáróban négy dolgot említenék röviden. Egy: a Gesztivál nevezetű jelenséget próbáljuk kedvesen elnézni a Szigetnek, mintha ott se lenne. Kettő: azért a Prince az nagy húzás, így a bejelentések végén előhúzva a kalapból pláne, ezért csettintünk egyet elismerően a nyelvünkkel. Három: idén az eddig “csak Nagyszínpadként” ismert helyszínt Pop-Rock Nagyszínpadnak hívják, ami a lefedett indie és mainstream rock alapján illik is rá. Más kérdés, hogy itt most aztán tömbösödve látjuk azt a felhozatalt, ami egy hibátlan brit feszt színpadot alkotott volna – 5 évvel ezelőtt. A pótlások pillanatait élhetjük majd meg, például én is erre megyek. Négy: szerencsére az A38-Wan2 Színpad idén is sok megváltást hoz, főleg a rendszeresített 1 órás idősávjával, amikor a legjobb elektronika garantáltan minden este itt szól majd.

2011. augusztus 10., szerda

  • 16:00 Freshfabrik (MR2 Magyar Nagyszínpad)
  • 18:00 Rise Against (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 19:45 Interpol (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 20:30 Motörhead (Rock-Metal nagyszínpad)
  • 21:50 Suicidal Tendencies (A38-Wan2)
  • 01:00 Dorian Concept (A38-Wan2)

Első nap délutánján kikocogva kellemes kezdésnek ígérkezik a jó magyar rockzenét játszó Freshfabrik, aminek márciusi lemezbemutatóját sikerült kihagyni, úgyhogy most pótolnám a lemaradást. 18-tól már az amerikai punk-rock előtt hajthatunk fejet a Rise Against koncertjén, amitől remélhetőleg kapunk pár dallamos hc nótát és egy kora esti fényben romantikusan hömpölygő circle pitet is. Őket közvetlenül követi az Interpol, amelynek legutóbbi lemeze már bőven a csúcson túl sikerült, viszont az embernek életében egy Interpol koncertre csak el kell mennie, úgyhogy lemaradók pótolhatnak. A Motörhead ősereje már a rock-metal helyszínen fog döngetni, ez viszont nagyon nem a régi cuccok pótlása kategória, mert egy Motörhead koncert az mindig úgy vág oda, mint egy száztonnás pöröly. Erről meséltünk már egy Novarockos beszámoló alkalmával, és biztosak lehettek benne, hogy Lemmy egyetlen alkalommal sem okoz csalódást. Már belenyalva az estébe tovább támadnak a fáradhatatlan öregek, de 22-től a fejkendős-deszkázós hc punkot osztja majd a Suicidal Tendencies. Éjfél után aztán váltsunk elektronikára, és hallgassuk meg, mit mutat az osztrák Dorian Concept, akinek Ninja Tune-hoz igazolását majd bemutatkozó lemezét is figyelemmel követtük korábban.


Motörhead – Ace of Spades (live)

2011. augusztus 11., csütörtök

  • 16:30 La Roux (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 18:00 Good Charlotte (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 20:10 Crystal Castles (A38-Wan2)
  • 21:30 The Chemical Brothers (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 23:30 Bomb The Bass (A38-Wan2)
  • 01:00 Hudson Mohawke (A38-Wan2)

Ismét pótolhatunk a legnagyobb színpadnál, régieket és kevésbé régieket egyaránt. A La Roux esetében nem beszélhetünk túlságosan messzi múlt időről, de a duó popbombája igazából egy-két éve robbant nagyot, mostanában pedig épp eltűntek. Mindenesetre egy live szemle kiváló nyitó programnak ígérkezik csütörtökre. A Good Charlotte igazából nekem a Keep Your Hands Off My Girl‏lel simán eladta magát 2007-ben, úgyhogy ezt szeretném hallani valamikor 18 és 19 óra között. 20-kor már viszont fontosabb program kerekedik, ugyanis az eddig két lemezt közel azonos kritikai kánonnak megíró Crystal Castles jön el végre hozzánk, úgyhogy arra a másfél órára biztos, hogy az A38 színpadhoz szögezzük magunkat. A Chemical Brothers végre szintén pipát kaphat életem nagy pipálókönyvében, ahol a Crystal Method már nagyon várja, hogy legfontosabb barátja megérkezzen mellé. Pár éve állítólag egy hihetetlen show-val kevert közepes bulit alkottak, de most nagyon remélem, hogy sikerül a hibátlan összkép. A Bomb The Bass-től egy live actet hallni szintén nagy vágyás régóta, pláne hogy a 2008-as Future Chaos és a 2010-es Back to Light lemezek is teljesen levettek a lábamról – hatalmas várakozás. Hudson Mohawke az éjfél utáni szokásos A38 buli, ahol a nagyon újhullámos wonky hiphop dübörög és nyekeg majd bőszen. Teljesen sosem sikerült megértenem és átéreznem a lemezét, de ha valamikor, akkor egy Szigetes bulin adom meg neki az újabb esélyt.


The Chemical Brothers – Don’t Think (live @ Glastonbury 2011)

2011. augusztus 12., péntek

  • 17:00 DeWolff (A38-Wan2)
  • 18:00 Skunk Anansie (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 19:30 Trentemøller (Burn Party Aréna)
  • 19:45 Dizzee Rascal (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 20:30 Deftones (Rock-Metal nagyszínpad)
  • 21:30 The Prodigy (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 01:00 Kode9 (A38-Wan2)

Pénteki napon, 17 órakor holland pszichedelikus rock a Led Zeppelin nyomdokain – igen, feltétlenül. Ez lesz a DeWolff, amelynek elég egy videóját megnézni, hogy újra mondjam – igen, feltétlenül. Aztán 18 órától az egész Sziget egyik számomra csúcsa jön el a Skunk Anansie bulijával, ami amellett, hogy mellettem még rengeteg magyar rajongónak lehet egy régóta várt koncert, különösen izgalmas amiatt, hogy a nemrég tetszhalálából visszatért banda olyan formában van, mint fénykorában, úgyhogy bőven ne egy haknira számítsunk. Két rock buli között fogyasszunk némi minőségi elektronikát Trentemøller kezéből, és seggrázós hiphopot Dizzee Rascal szájából. Aztán irány a metal színpad, és 20:30-tól csak a Deftones. Egyszer már volt szerencsém élőben hallani a csapatot, amikor a PeCsában lépett fel, és ami életem három legjobb koncertje között szerepel, úgyhogy eszembe sem jut, hogy ne az első sorban énekeljem végig az összes számot. Mert ki ne szeretne még az életben térdzoknis deszkás rockerként a világ összes fájdalmával a szívében másnaposságtól spleent üvölteni? Ha még ez a koncert után tudok majd járni, megnézem messziről a Prodigyt, amit két évvel ezelőtti tapasztalat alapján sajnos lehetetlen élőben igazán élvezni, mert ekkora tömeget csak valami különös fíliával lehet élve megúszni. Aztán éjfél után persze irány az A38, ahol Kode9 pakolja majd a dubstepet, és remélhetőleg jóval nagyobb közönség előtt mint mikor 2008-ban a hajón kb. 20 ember lézengett előtte.


Skunk Anansie – Tear The Place Up (live @ Manu Katché’s TV-Jam)

2011. augusztus 13., szombat

  • 16:30 Hadouken! (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 19:00 Ektomorf (Rock-Metal nagyszínpad)
  • 20:30 Lostprophets (Rock-Metal nagyszínpad)
  • 21:50 Buraka Som Sistema (A38-Wan2)
  • 23:30 Digital Mystikz (A38-Wan2)
  • 00:00 Óperentzia (Cökxpôn Ambient Sátorkert)
  • 01:00 Gaslamp Killer (A38-Wan2)

A Hadouken new rave buliját az ne hagyja ki a Sziget szombatján, akinek a retinájába beégett a Street Fighter, háromszor látta már a Scott Pilgrim-filmet és Princess Peach a szexideálja. Aztán csak a gitár: hazánkfia, az Ektomorf biztosan alkumentes metalt dörzsöl majd a bőrünk alá, őket pedig az egy fokkal lazább Lostprophets követi, akik brit létükre nagyon amerikai punk-rock singalong slágereket fognak hozni. Innentől kedve pedig elektronika: a portugál Buraka Som Sistema az afrikai kuduro stílus pop-ragga-house levesét sózza be global technóval; a Digital Mystikz gyaníthatóan dubstepet pörget majd, ráadásul olyat, ami egyik Kultbloggerünk tavalyi zenei toplistáján a második helyre futott be; a sort pedig Gaslamp Killer zárja majd, valószínűleg védjegyszerűen kiszámíthatatlan szettel, amilyenről egyszer már beszámoltunk tőle. Valamikor az éjszaka folyamán egy filler időtöltésnek érdemes lehet megnézni az Óperentzia ellazulós, pihentető koncertjét a Cökxiben.


Hadouken! – Rebirth

2011. augusztus 14., vasárnap

  • 16:30 Gogol Bordello (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 17:00 Baskerville (A38-Wan2)
  • 18:00 Isten Háta Mögött (MR2 Magyar Nagyszínpad)
  • 21:30 White Lies (Pop-Rock nagyszínpad)
  • 23:00 Tudósok (Open-Civil Színpad)
  • 00:00 Volkova Sisters (Cökxpôn Ambient Sátorkert)

A Sziget utolsó napján sokkal kevésbé a nagy sztároké lehet a főszerep, úgyhogy erre a napra tervezhetjük a legtöbb bóklászást, magyar bandák nézegetését, altneratíva-keresést, és egyáltalán meg lehet ejteni egy kellemes levezetést avagy utolsó megőrülést. Délután a felütést Gogol Bordello balkán punkja adhatja, amihez lehetett már szerencséje a magyar közönségnek párszor, de az biztos, hogy ezt a bohém partizánkodást akárhányszor ugyanúgy lehet élvezni az életben. Aki inkább az elektronikára szavaz, az 17-től már a Baskerville-en nyomhatja, ami a hollandok Pendulumja és Justice-a egyben. Így az utolsó napon érdemes meglesni az Isten Háta Mögött nagyon művészi ihletettségű rockzenéjét, és jól állhat ezzel párban majd később a Tudósok dadaista kattanása. A kettő között pedig búgó hangú post-punk indie szól majd a nagyszínpadon, a White Lies legutóbbi lemezét pedig a Kultblogon is szerettük – simán nevezhetjük a nap legéletképesebb nagyszínpados programjának.


White Lies – Bigger Than Us (live)