— Egyéb

— 2010. September 27. 09:56

— Írta: Varga Csaba

Kultblog v2.5: ráncfelvarrás, igazítás, csapatás

Ritkán olvashattok a Kultblogon háztáji hírekről, általában csak akkor beszélünk ki a hasábok mögül, ha fontos dolog van. Most megint szeretnénk megosztani néhány rövid gondolatot: már láthatjátok a kicsit átszabott designt, csavarjuk a belsőt is, és vannak még dolgok a csőben. Spoilerek a tovább után.

Aki még soha nem készített saját site-ot, annak mondom: a gondolat, hogy kellene egy redesign, nagyjából egy hónappal azután veri be az első szöget, hogy élesítesz valamit. Amikor a Kultblog megkapta a ma is domináns fekete-fehér skint, rögtön utána tudtuk, hogy sok ponton lehet és kell is finomítani. Időközben gyűjtöttünk sok tapasztalatot, és továbbra is meg vagyunk győződve róla, hogy az irány jó, csak alakul még – ennek a fél verziószámos továbblépését látjátok most.

Ami most változott:

  • Felvarrtuk az arcunkat. Nem voltunk teljesen kibékülve az előző verzió mogorva feketéjével, vaskos betűivel és szlogenjével. Próbáltunk valami még letisztultabb, egyben esztétikusabb ruhát ölteni. Ennek eredménye az új betűtípus, a kékek finomítása, a fekete szürkére cserélése és a szlogen elhagyása. Hiszünk benne, hogy szebb lett.
  • Kinyújtottuk a menüt. Brit tudósok azt súgták a fülünkbe, hogy jóval többet használjátok a menüt, mint ahogy azt az előző design készítésekor gondoltuk (hogy fogjátok), így kicsit több hangsúlyt kapott most. Ráadásul a horizontális nyújtás több és kényelmesebb helyet ad a tartalomnak alatta.
  • Néhány funkciót a helyére raktunk. Sok apróság állt félkészen, amelyeket most rendbe tettünk a keresőtől a twitter feedig. Ne keressétek ezeket tételesen – ha nem tűnik fel semmi, akkor minden rendben. (Ha viszont valami gond van, szóljatok!)
  • Összegyűjtöttük a csatornáinkat. Eddig elég esetlegesen lehetett csak az egyes tartalmak nyomán elérni a közösségi megjelenéseinket, ami ezentúl a menü részét képezi, hogy lássátok egy csomagban. Tudtad például, hogy követheted direkt a YouTube videóinkat is? Ha nem akarsz lemaradni egy interjú videós verziójáról sem, iratkozz fel!

Nem most változott, de mellesleg nemrég lett egy Impresszumunk – láttátok már? Itt megtaláljátok, kik azok a kultbloggerek, akik fáradhatatlanul töltik meg tartalommal ezeket a hasábokat.

Ami most nem változott, de a közeljövőben jön, az a címlap átalakítása. Igazából ezt nevezzük majd teljes v3-nak, ezért mondjuk, hogy ez most csak v2.5 lett. Az új főoldalt inkább magazinosnak tervezzük a mostani “sima” blogos helyett. Az áttekinthetőség marad, csak próbálunk több hangsúlyt adni azoknak a tartalmaknak, amelyek igazán megérdemlik. (És itt jön majd vissza, hogy miért örülünk főleg a horizontális menünek.)

Tényszerűsítve ennyi. Van viszont emögött még sok minden más… Talán a legfontosabb háttér infó, amit el lehet mondani, hogy még mindig komolyan gondoljuk, és ez most már egyre hangsúlyosabb lesz. Továbbra is jönnek a verhetetlen interjús riportok, a trendek elé és margók mögé tekingető kritikák, független filmek, kortárs táncok, hazai és külföldi könyvmegjelenések. Ezután is csak olyan programot ajánlunk, ahova mi is megyünk, igyekszünk több újdonságról hírt adni, az impulzusokat pedig vadászhatjátok a twitterből.

A komolysággal pedig az is jár, hogy egyre határozottabban lépünk fel amellett, amiben értéket látunk. Erre egész sok tervünk van, de nem nyújtom tovább itt a sorokat, inkább mesélünk majd ezekről külön-külön, ahogy aktuálissá válnak.

Amúgy láttátok az UH Fest flyerén a Kultblogot? Ez az első print megjelenése az új logónak, úgyhogy büszkék vagyunk rá, és persze arra is, hogy támogatjuk a fesztivált:

Apropó, azon még mi is meglepődtünk, hogy a Nők Lapja is mesélt rólunk:

Ennyit a sztorizásról, olvassatok minket továbbra is! És ha tetszik a redesign, ne felejts el lájkolni!