— Egyéb

— 2011. November 13. 16:24

— Írta: Kalugyer Roland

Kultnews – a 45. hét hírei

A hét közepén beütő Freeblog összeomlás se tudott minket eltántorítani attól, hogy összeállítsuk nektek az aktuális Kultnewst. Így a hét fontosabb hírei között felemlegetjük az immár biztosra vehető Black Sabbath összeállást, Colin Firth beszállását az Oldboy remake-jébe, a meglepően jónak ígérkező, élőszereplős Hófehérke-filmet. Zenei és filmes hírek minden mennyiségben.

Zenei hírek:

  • Tovább folyik a zeneipar hagyományos kereteinek átalakulása: a héten végbement az EMI kiadó eladása-feldarabolása. A négy legnagyobb zenekiadó cég egyike, az egykori Beatles 1931-ben létrejött kiadója részben a Universalt birtokló Vivendihez, részben pedig egy Sony Musicot is tömörítő társasághoz került 2.2 milliárd, illetve 1.9 millárd dollárért, ezzel átírva az erővonalakat.
  • A Black Sabbath fénykorábanMár jó ideje rebesgették, de a napokban vált biztossá, hogy visszatér a rocklegenda Black Sabbath, mégpedig Ozzy OsborneTony IommiGeezer ButlerBill Ward felállásban, a ’70-es évekbeli indulást idézően. Ráadásul ez nem csupán néhány fellépést jelent: 2012-ben album is érkezik, melyet ráadásul Rick Rubin producerrel fognak felvenni a heavy metal öregjei.
  • Talán nem független az előbbi hírtől sem, hogy a Guns N’ Roses basszusgitárosa, Tommy Stinson elejtett egy megjegyzést arra vonatkozólag, hogy hamarosan ők is stúdióba vonulhatnak – bár ez a hír jóval kisebbet durrant, köszönhetően a legutóbbi, nagy nehezen megszült Chinese Democracy lemezzel kapcsolatos rossz emlékeknek.
  • Új zenével jelentkezett a Death Cab for Cutie, melyben a Yeasayer is részt vállalt. A technoízű Codes and Keys (Yeasayer Remix) a hamarosan megjelenő Keys and Codes Remix EP-n fog szerepelni.
  • Damon Albarnt szokás szerint lehetetlen követni: a Blur albumán dolgozó és Rocketjuice & The Moonnal koncertező fickó The Good, The Bad & The Queen nevű projektjét se feledte el: a szép emlékű 2007-es lemezzel Szigeten is koncertező projekttel nemrég Londonban lépett fel saját és Gorillaz-dalokat játszva.
  • Új albummal készül a Walkmen, a tavalyi Lisbon című munka folytatásaként.
  • Holnap jelenik meg a Ninja Tune-nál a második albumával nagyon kedvező kritikákat kapó FaltyDL új ep-je, mely az Atlantis névre hallgat – a címadó szám a SoundCloudra is felkerült.
  • 2009 után újabb albummal jelentkezik a norvég Lindström: a producer Six Cups of Rebel című lemeze 2012 februárjára várható.
  • Az első szóló turnéján koncertező Frank Ocean számának remixével jelentkezett a héten SBTRKT: a Thinking Bout You kissé ingerszegény, de kellemes hangulatú feldolgzása az eredetinek.
  • SepalcureIgen közel van már a Sepalcure nagylemezének megjelenése, egész pontosan november 22-én jelenteti meg az anyagot a Hotflush, a dubstep-hívők nagy örömére. Mi már hallgatjuk a lemezt, és azt kell mondanunk, a lemez egyik legjobb száma kapott videót a Pencil Pimp képében.
  • Szintén videóval jelentkezett Omar-S, igaz, egészen más stílusban – a funk és 8-bit házasságát bejelentő Who’s In Key videó a kiváló munkáiról ismert Scion A/V kollektíva műhelyéből került ki.
  • A Seth Troxler-Lee Curtiss-Ryan Crosson-Shaun Reeves kvartettet rejtő Visionquest fogja mixelni a Fabric 61. részét.
  • A napokban érkezett meg hivatalosan a Sigur Rós koncertfilmje és -albuma, az Inni. A Vincent Morriset által rendezett alkotás egy 2008-as, londoni fellépést örökít meg, első tíz percéért erre érdemes elnézni.
  • George FitzGerald új ep-vel jelentkezik a Hotflush-ön. A Shackled című, három számot tartalmazó kiadvány december 5-én jelenik meg.
  • Pinch és Shackleton kilenc számos közös albummal jelentkezett a Honest Jon’s labelen.
  • “Mindenki baszódjon meg” – javasolja a Die Antwoord új klipjében.

Filmes hírek:

  • Brett Ratner és Eddie Murphy is kiszállt a jövő évi Oscar-gála részvevői közül, előbbi producerként, utóbbi házigazdaként vett volna részt a filmvilág legfőbb eseményének következő részében. Murphy – aki egyébként a múlt héten adott interjút a Rolling Stone-nak – helyettesére nem kellett sokat várni: Billy Crystal vigyorát bámulhatjuk majd.
  • Szintén filmfesztiválos hír: érdekes írás jelent meg a Vulture oldalán, mely azt a kérdés feszegeti, hogy a pénzzel szinte mindent elérő arabok képesek lesznek-e egy létrehozni egy Cannes-súlyú fesztivált Dohában, kulturális centrumot létrehozni a Közel-Keleten.
  • Benicio del ToroTrailere érkezett a Snow White and the Huntsmannek, amiben Hófehérke története egy epikus kalandfilmmé válik. Elképesztő, hogy Tarsem Singh Hófehérke-projektjét is egy éven belül duplázzák, pont ahogy a Titánok Harca és a Halhatatlanok esetében történt. A rendező egyébként az elsőfilmes Rupert Sanders, a fontosabb nevek: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron.
  • A hírek szerint JJ Abrams és Benicio Del Toro nemrég személyesen találkozott, a pletykák szerint a téma nem más, mint a Star Trek 2 negatív főhősének szerepe volt, melyet a Félelem és reszketés Las Vegasban és a Blöff sztárjának szán a rendező.
  • Szintén a főgonosz szerepét adnák Colin Firth-nek, aki Josh Brolin ellenpontja lehet a koreai kult-klasszikus Oldboy amerikai remake-jében. A filmet egyébként Spike Lee fogja rendezni.
  • Meséltünk már a hányódó Holló-remake-ről is, melyből nemrég szállt ki Juan Carlos Fresnadillo rendező. A héten került ki pár concept art, mely a főszereplőt alakító Bradley Coopert igyekszik vizualizálni a goth-dark világban – a forma ismeretében nem meglepő, hogy kicsit erőltetett az egész.
  • És még egy remake: José Padilha fogja rendezi Paul Verhoeven cyber-klasszikusa, a Robotzsaru feldolgozását. A direktor nemrég egy interjúban mesélt részleteket arról, hogy képzeli el a téma filmre vitelét.
  • A jelenleg az utolsó Christopher Nolan-rendezte Batman-filmet forgató Gary Oldman a legesélyesebb Merlin szerepére a sokatmondó című Arthur & Lancelotban.
  • Henry Cavill arca a magyar mozik látogatóinak mostanában igen ismerős lehet, a Halhatatlanokban Thészeuszt játszó színész azonban még ennél is nagyobb projekten dolgozik Zack Snyderrel. Ő lesz ugyanis Superman a hamarosan érkező, Man of Steel című filmben, erről is mesélt a Collidernek adott interjújában.
  • Sasha Baron Cohen is csatlakozott Tarantino Django Unchainedéhez. Lassan már az lesz hír, hogy ki NEM fog játszani a filmben.

A Kultnews heti rendszerességgel jelentkezik, mindig a hétvégén. Ha bármi izgalmasat láttok-hallotok hét közben, várunk híreket tőletek is az info@kultblog.hu címre vagy a Facebook oldalunkon megosztva!