— Egyéb

— 2011. November 19. 15:20

— Írta: Kalugyer Roland

Kultnews – a 46. hét hírei

A Kultnews friss részében nehéz eldönteni, olyan dolgoknak örvendjünk-e inkább, mint az újabb évadok lehetőségét megkapó Dexter vagy South Park, avagy a Soul Clap, FaltyDL avagy a Salem kiváló remixeit emeljük ki. Ha ez nem lenne elég, trailerek (The Iron Lady, Brave), új trackek és más hírek sorát gyűjtöttük össze – döntsetek hát ti.

Zenei hírek:

  • Az Apple iTunes szolgálatatásával kíván birokra kelni a Google legújabb fejlesztése: az az alkalmazásbolt Android Marketbe integrálódó Music Store hasonló modell alapján kínál letölthető zenéket, 256 és 320 kbps közötti minőségben, a Sony, az Universal és a Warner és több kis kiadó kínálatából, 99 centtől 1 dollár 29 centig terjedő áron. Nem véletlen a pénznem: hazánkban egyelőre nem érhető el a szolgáltatás.
  • Deluxe változatot ad ki idén megjelent nagylemezéből Justin Vernon, azaz Bon Iver, aki egy tíz részből álló kisfilmsorozattal is megspékeli az anyagot – a kiadványhoz készült trailer alapján igazán természetközeli élményre számíthatunk.
  • Soul ClapKate Bush új albumát, a 50 Words of Snow-t a héten szabadon hallgathatóvá tették, de ezen felül egy elég fura videó is kijött az új lemez kapcsán Wild Man Segment címmel.
  • Egy másik indie díva, Feist is videóval jelentkezett a héten, a How Come You Never Go There egyben az első kislemez is a nemrég megjelent Metals című albumhoz.
  • Az eredetire alig hasonlító, mégis izgalmas remix-szel jelentkezett a Soul Clap: az év egyik legjobb albumát megjelentető Emika és a Brandt Brauer Frick Ensemble közösen felvett Pretendjét dolgozták fel dimenzióváltó hangulatban.
  • Az egy évvel ezelőtt izgalmas albummal jelentkező drag-shoegaze zenekar, a Salem hamarosan új ep-vel jelentkezik. Az amerikai Középnyugaton zajongó banda ráadásul Alice Deejay-t fog feldolgozni a négy szám egyikében – a már hallgatható matéria alapján nem is rosszul.
  • Nem lehet 2011 elektronikus zenéjéről beszélni FaltyDL és Kuedo remek nagylemezei említése nélkül. A két producer nem csupán emiatt említhető egy lapon: Kuedo Shutter Light Girljének remixelésével kollégája csak emelte a tétet. (A track ingyen tölthető!)
  • Wiley sem pihen: az angol rapper idei, kedvezően fogadott 100% Publishing nagylemezét sem hagyja kihűlni, már újabb anyagot készít Evolve or Be Extinct címmel. Az eredetileg ep-ként emlegetett anyag szokás szerint a Big Dadán jelenik meg, Wiley születésnapjára, január 19-re datálva – és Mark Pritchard feltűnésére is érdemes számítani.
  • Bármilyen hihetetlen, de Tyler the Creatort állítólag már nem izgatják olyan dolgok, mint az idei nagylemezén sűrűn említésre kerülő hullák és úgy an blokk az erőszak, így a hamarosan érkező Wolf című nagylemez talán tematikai váltást is hoz – legalábbis a srác ezt nyilatkozta az NME-nek. Lehet, hogy csak viccelt.
  • A pár éve egy hangulati és technikai dubstep archetípussal (Cyclical) jelentkező Ital Tek új ep-vel jelentkezik a Planet Mu kiadónál. A négyszámos Gonga utolsó trackjét, egy remixet maga a kiadó főnöke, Mike Paradinas azaz µ-Ziq jegyzi.
  • És még egy klassz videó a végére, a Florence + The Machine-től: No Light, No Light, éteri szépség.

Filmes-sorozatos hírek:

  • Láthatóan elsimultak a fizetéssel kapcsolatos viták a Dextert gyártó Showtime és a címbéli főhőst játszó Michael C. Hall, így egészen friss és ropogós a hír: újabb két évadot kapunk a legszerethetőbb sorozatgyilkos életének epizódjaiból.
  • Nem meglepő, hogy egy másik sikersorozat, a South Park is megkapta a bizalmat: nemrég derült ki, hogy 2016-ig biztosan együtt kell élnünk Matt Stone és Trey Parker agyszüleményével.
  • Elizabeth Shue is csatlakozik a CSI: Helyszínelők csapatához.
  • Kijött az első trailer a Tarsem Singh-féle Hófehérkéhez, aminek a címe mostmár Mirror Mirror. Megdöbbentő módon egy karácsonyra időzített családi vígjáték lett belőle. Julia Roberts még mindig gyönyörű, de a trailertől a hideg kiráz.
  • Januárban kezdik el forgatni JJ Abrams Star Trekének második részét.
  • A színésznői és az énekesnői után a rendezői babérokat is le kívánja aratni Scarlett Johansson: egy Truman Capote-novella adaptációt fogja rendezni, Summer Crossing címmel.
  • Merida, a bátor címmel érkezik a magyar mozikba a Pixar következő nagy dobása, a Brave, melynek trailere meghatározta a hetet, ráadásul már magyar szinkronnal is nézhető. Egyelőre nem érezzük azt, amit a Wall-E-nél vagy az Up!-nál, de majd meglátjuk, mi sül ki belőle.
  • Ricky Gervais fogja vezetni a következő Golden Globe-ot is, elmondása szerint utolsó alkalommal. A tavaly a megjelent sztárokon jókat élcelődő komikus a kritikus hangok ellenére harmadszorra is megkapta a bizalmat, így ő vezetheti az Oscar előszobájának januári gáláját.
  • A jövő év egyik nagy ásza lehet a mozipénztáraknál Peter Jackson Hobbitja, nem véletlen, hogy első trailerét sok más blockbusterhez hasonlóan decemberre ígérik. A Tolkien-regény adaptációja hozzánk viszont csak jövő karácsony környékén érkezik.
  • Trailert kapott az Iron Lady: az Anglia világhíres miniszterelnöknőjéről, Margaret Thatcherről szóló életrajzi film főszerepében Meryl Streep igencsak Oscar-gyanúsnak tűnik, igaz, ő specialistája ennek a műfajnak.

A Kultnews heti rendszerességgel jelentkezik, mindig a hétvégén. Ha bármi izgalmasat láttok-hallotok hét közben, várunk híreket tőletek is az info@kultblog.hu címre vagy a Facebook oldalunkon megosztva!