— Egyéb

— 2008. November 12. 08:58

— Írta: Varga Csaba

This is an editorial

Rájöttem, hogy az “eltelt egy év, bla bla” ki kell, hogy maradjon, mert annyira szélesvásznúan hangzik, mintha tombolna a közönség a bejáratnál. Pedig a stat alapján tényleg sokkal többen vagytok, mint ahogy azt az aktivitás mutatja. Úgyhogy csináltunk nektek egy új site-ot, ami még jobban megnyomja a tartalmat, szebben ad az interakciónak, és van pár hír, ami segíthet a lelkesedésben. Íme az új Kultblog!

A legfontosabb dolog a nem változás. Én azt hiszem, hogy az eddig eltelt idő alatt is kitettük a lelkünket azért, hogy minőségi tartalmat gyártsunk, reklámok és a pénz leghalványabb szaga nélkül is, kizárólag a jó, minőségi kultúra iránti elkötelezettségből. Úgyhogy ami a szintet illeti, én csak azt tudom mondani, hogy tartjuk. Viszont ettől még lesz néhány új dolog.

Először is itt van ez az új oldal. A könnyű eligazodás végett egy gyorstalpaló. A tartalmat alapvetően három részre bontottuk, így vannak a Rövidebben, a Hosszabban és a Top Story címkék, ezt találod a főoldal tetején. A rövidbe mennek majd főleg a hírek, programinfók, felhívások, gyors szösszenetek és megjegyzések (ez azért új, mert eddig ezt a Kultnews blogon érhettétek el egy átkattintással, ami mostantól az oldal részét képezi belülről); a hosszúba a szokásos kritikák kerülnek, illetve bármilyen írás, ami egy hírnél nagyobb terjedelmet tesz ki; és ott van a Top Story, ami gyakorlatilag a korábbi Flashback és Blog rovatok olvasztótégelye, avagy ide kerül minden terjedelmesebb agyalás, fejtegetés, többlemezes ajánlások (ez alatt elsősorban értendő a The Review sorozatunk). Ezek viszont csak címkék, rovatból konkrétan annyi van, amennyit a baloldali menüben látsz (plusz a Podcast), ergo ha a bal menüt használod, akkor mindent megkapsz, ami az adott témához kapcsolódik, legyen az rövid, hosszú vagy Top Story.

Az újdonságok között az én kedvencem speciel, hogy megint színesebbek lettünk néhány új arccal, akikkel a következő napokban már találkozni is fogtok cikkek formájában. Ebben a legjobb dolog az, hogy vannak más bloggerek is (rajtunk kívül), akik egyetértenek abban, hogy ha az ember fel akarja emelni a hangját, akkor arra nem az a legjobb megoldás, ha caps lockkal ír a saját blogján, hanem egy közös platformot teremtünk, ami tud elérni közönséget, de a cél, az irány, a hangnem ugyanaz marad, megalkuvásmentesen és egy hagyományos médium anyagi érdekei nélkül. Ettől érzem én ezt a szócsövet erősnek, és minden egyes új arccal erősebbnek.

Ami a Podcast sorozatunkat illeti, ebben a változást már most láthatjátok azzal, hogy a 16. epizódot nem házon belül faragtuk, hanem Fine Cut Bodies szállt be két lemezjátszóval és néhány ütős koronggal. A jövő tehát részben az, hogy szeretnénk profikat is behívni a játékba, hogy mixeljenek nekünk egy-egy podcastot, ami keveréseiben és szelekciójában néhány fokkal ütősebb élmény lehet, mint a mi sufnimegoldásunk. Ettől még azért fennmarad a háztáji, tematikus-podcastos darabok gyártása is, úgyhogy arról sem kell lemondani.

Első lélegzetvételre ennyi, aztán a többi majd úgyis kialakul, amit pedig kihagytam, az biztos, hogy előbb-utóbb szembe fog jönni. Stay tuned!

2008. november 12.

Varga Csaba
a.k.a. oizys