— Film

— 2010. November 29. 09:00

— Írta: Deák Ági

A nyolcvanas évek fantasztikuma – a Gentlemen Broncos c. filmről

Lúzer gimnazistáról (Napoleon Dynamite) és pankrátor szerzetesről (Nacho Libre) szóló filmjeik után Jared és Jerusha Hess író- és rendezőpáros legújabb agyszüleményét, a Gentlemen Broncost tavaly mutatták be. Pozitívum, hogy a weirdo-faktor ebben a vígjátékban is kicsapja a biztosítékot, kár hogy a nyolcvanas éveket és a sci-fi műfajt parodizáló film hatására kellemetlen pavlovi reflexek alakulhatnak ki.

Az írói-rendezői kreditek és a Flight of the Conchordsból is ismerős Jemaine Clement szereplése bőven elég volt, hogy a Gentlemen Broncos felkerüljön nálam a must-see filmek listájára. A várakozásaimat az is feltornázta, hogy Sam Rockwell üdítően jópofa karaktert vállalt be Hessék új filmjében, de a Stifler mamájaként elhíresült Jennifer Coolidge-ot e is szimpatikus komikának tartom.

A film cselekménye napjainkban játszódik, de úgy tűnik, mintha valamilyen alternatív valóságban járnánk, ahol az emberiségnek még nem sikerült kigyógyulnia a nyolcvanas évekből. Benjamin Purvis (Michael Angarano) ebben a lemaradt, egyenesen ciki világban igyekszik túlélni tini éveit. A srác részt vesz egy sci-fi írói workshopon, ahol a meghívott előadók közül, Dr. Ronald Chevalier (Jemaine Clement) sci-fi legenda véleményezi a hallgatók írásait. Chevalier  írói válságban szenved, kiadója is szerződésének felmondásával fenyegeti, ezért úgy dönt, hogy lenyúlja Ben igen jól sikerült sztoriját és saját neve alatt jelenteti meg. Nem elég, hogy Bent így meglopja egyik példaképe, de egy mellésodródó amatőr forgatókönyvíró (Héctor Jiménez) is adaptálja könyvét, a felvételek alatt viszont vállalhatatlanra alakítja át Ben regényét.

Ben akár szimpi geek is lehetne, de környezete olyannyira elnyomja, hogy szerencsétlenségét még nézni is kín. Még szerencse, hogy a srác megpróbáltatásait a film darabosan tálalja, hiszen a Gentlemen Broncos átvált Ben küklopszokat, repülő szarvasokat és lézerfegyveres lövöldözéseket is felsorakoztató sci-fijébe. Ezeknek a jeleneteknek a kulcsfigurája Bronco (Sam Rockwell), akit Ben ugyan halott apja képére formált, de akinek figuráját rendre megváltoztatja a plagizáló Chevalier ill. a kezdő filmrendező. Bár alapvetően a film egy színfoltjának szánták, de ez a sci-fi vonal sajnos nem elég találó és érdekes ahhoz, hogy kárpótoljon a Gentlemen Broncos egyre nyomasztóbbá váló atmoszférájáért és az igazán jó poénok és vicces helyzetek hiányáért.

Azt hiszem, túl magasra állítottam a lécet, de az igazság az, hogy sajnos még mérsékelt várakozások mellett sem képes ez a vígjáték beváltani a hozzá fűzött reményeket. Azok, akik mindezek tudatában mégis hajlandóak tenni egy próbát a Gentlemen Broncos-szal, felkészülhetnek arra, hogy a filmben többször is elhangzó In The Year 2525 című egykori sláger veszélyes reakciókat válthat ki. Reflexszerűen jelentkező idegrohamokkal minimum, de akár gyilkos hajlamok kialakulásával is számolni lehet.


Gentlemen Broncos trailer