— Film

— 2008. April 13. 06:43

— Írta: Nagy Nikoletta Anna

Ádám, Iván és az almák…

A magyar mozik filmkínálatában néha egészen különleges, formabontó és kompromisszum-mentes gyöngyszemekre lehet bukkanni. A Cirko-gejzír mozi jóvoltából még mindig látható Budapesten az Ádám almái című 2005-ös dán film, ami méltán tarthat számot az északi filmművészet kedvelőinek (de akár bárki másnak) az érdeklődésére.

Anders Thomas Jensen alkotásának főszereplői ellentmondásos figurák, olyan alakok, akikkel nehéz rokonszenvezni, nehéz velük kapcsolatban szimpátiát érezni. A történet szerint ugyanis Adam, a neonáci bűnöző egy vidéki parókiára érkezik Ivan atya (Mads Mikkelsen) pártfogása alá, akinek a börtönből frissen szabadult férfi utógondozása lenne a feladata. Valami azonban nagyon nincs rendben. Ivan atya vallásos és nyájmentő vakbuzgósága túlszárnyal minden határt. A lelki gondozottak sem egyszerű esetek. Adam a volt teniszező, amúgy kleptomániás, nemi erőszak és lopás miatt elítélt, masszív alkoholista Gunnar, valamint a terrorista, benzinkút fosztogató, fegyvermániás Khaled társaságába kerül. Nem sokkal hősünk megérkezése után csatlakozik még egy finoman fogalmazva is önpusztító életmódot folytató terhes nő is.

A szereplők bizarr csoportjához tartozik még a pletykás és szókimondó, extrém módon cinikus orvos, a pap mozgás- és értelmileg sérült fia, valamint egy idős férfi, aki volt koncentrációs táborban, de nem feledkezhetünk meg Gunnar fehér macskájáról és a cselekmény középpontjában álló almafáról sem.

Adam érkezése után (még mielőtt szépen, akkurátusan a falra helyezné Hitler arcképét és becsúsztatná a szekrényfiókba a Mein Kampf egy ronggyá olvasott példányát) mintegy viccet csinálva a „jó pap” nevelési módszeréből, vállalja, hogy a kertben álló szép almafa terméséből pitét fog sütni szabadulása előtt. Innen a cím és innen a bonyodalom. A kegyetlen és Isten szavára egyáltalán nem fogékony Adamnak meg kell óvnia a fát és gyümölcseit, nem is beszélve a tűzhelyről, de egyik sem tűnik egyszerű feladatnak. Mintha minden összeesküdne ellene, elektromos zárlattól kezdve viharon, seregélyeken, féreginvázión át egészen társai falánkságáig, rengeteg problémával kell megküzdenie.


Ádám almái trailer eredeti nyelven, angol felirattal

Adamnak azonban nem kevés rossz tulajdonsága mellett van egy jó is: kitartó, nem hagyja magát megtörni, sem a körülmények, sem ellentétes érvek, akaratok által. Így aztán, ha nem is válik szimpatikussá a kopasz, acélos-kék szemű flaszterharcos, de azért lassan legalább az ügyért elkezdünk izgulni és szurkolni. Kiváló, meggyőző, hiteles alakítás Ulrich Thomsené, aki egyébként Szász János Ópium című alkotásában is főszerepet játszott.

A film hangulata gyakran szürreális, néhol szinte már misztikus, egyszerre tud baljós, félelmetes és humoros lenni. Műfaját lehetetlen meghatározni, de szerintem ez egyáltalán nem is szükséges – bátor alkotás, messze a politikai korrektség árnyalt ábrázolásaitól. A neonáci barmok kegyetlenek, agresszívek és gonoszak, de nem jobb a hazug, hipokrita pap sem. Az alkoholisták ostobák, a mocskos szájú terrorista fékezhetetlen és elvakult. A jó és a rossz, az isteni és ördögi erők összecsapásáról is szól, és arról, hogyan próbálja az esendő ember élhetőbbé tenni önmagának a sokszor kegyetlen sorsot. Az alkoholizmus, az önáltatás, az erőszak, a vakhit, a végletes cinizmus mind csak módszer erre.

Ne ijedjen meg senki attól, hogy demagóg és hatásvadász feldolgozását látja majd a nevelő szándékú vallásosság és a neonáci eszmék és viselkedés összecsapásának, sokkal bátrabb alkotás ez annál, hogy klisék csapdájába essen. Aki a furcsa alaptörténet ellenére ad neki egy esélyt, nem fogja megbánni.

Linkek: