— Film

— 2009. May 5. 19:03

— Írta: Várnagy Szabolcs

Afro Samurai: Resurrection

Az Afro Samurai az egyik kedvenc elmebeteg animém, amely a feudálisjapánt felönti egy jó adag cyperpunk ihletésű robottal és kiborggal.Főhősünk hiphop ütemekre mészárol, miközben Samuel L. Jacksontólkölcsönzi a hangját, idegesítő útitársa löki a poénokat, és amikor nemöntik dézsából a vért az őrült szektások, akkor nagymellű csajoklibegnek erre-arra. Egy szóval pont az, ami szombat délutánra kell. Folytatáskéntpedig az év elején bemutatták az Afro Samurai: Resurrectiont, ami egymásfél órás film. Mit kapunk tőle? Pont azt, amit várunk. Katt beljebb,és mesélek.

Az Afro Samurai számomra legjobban imádott vonása,hogy úgy keverik össze napjainkat a 18. századi japánnal, hogy nemgyőzök pislogni. A lampionokat glowstickként használva táncolnak aszerzetesek, miközben mögöttük hatalmas hangfalakból szkreccsel a dj,amíg meg nem csörren a mobilja. Nincsenek autók, de a földutakdrótkerítéssel körbevett kuplerájfalukba vezetnek, ahol neonfényekhirdetik a kocsmákat. Afro egy szál karddal mászkál, miközbennanorobotok által összehegesztett, félig ember, félig vas lények jönnekellene, éjjel látó infraszemüveget viselve. Az ősi és napjaink kultúrája a lehető leglátványosabban lettösszetákolva, és már távolról sejteni lehet, hogy nem abból a célból,hogy elgondolkoztasson minket. Lehet, hogy nem szóltam elég korán, de aki nem kíváncsi másfél órányi céltalan mészárlásra, az ne is olvasson tovább.


Afro Samurai: Resurrection trailer

A zenét újra a Wu Tang Clanból ismert RZA szolgáltatta, aki már azalap anime dalaiért is felelős volt, így a szövegekre és az ütemekremost sincs panasz. Samuel L. Jackson adja Afronak és sokkal többetbeszélő útitársának a hangját, ami viszont most különösen jól sikerült. A folyamatos fanyalgások mellé pár olyan beszólás is került, aminhangosan felröhögtem. További híresség Lucy Liu, aki Afro épp aktuálisfőellenségnőjét szólaltatja meg.

Bár van a filmnek története, de ez nem az azanime, ahol ezt túlzottan feszegetni kellene. Adott egy Sionevű hölgy, aki Afro apját visszahozza a sírból, csak azért, hogy újramegölhesse, remélve, hogy ezzel jó nagy fájdalmat okoz aszamurájunknak. Afro persze ezt nem hagyhatja, ezért újra felveszi akardját, hogy megtalálja a folyton meglehetősen kevés ruhában mutatkozólányzót, és lehentelje. Ennyi.

A korábbi sorozat ellenfeleitjobban szerettem, mert, bár kinézetileg nem voltak annyira elszálltak,a karaktereik mégis jellegzetesebbek voltak. A filmben előkerül újraa kedvenc teddymaci fejű kardmesterünk, aki a keljfeljancsi formájúőrült tudósnak hála harmadszorra is életre kelt, valamint lemészárolnakmég egy hordányi jellegtelen fazont. Pár percre találkozhatunk az őrültszektásokkal is, akik most egy kuplerájt üzemeltetnek, de sajnos ezúttalcsak mellékszerephez jutottak, így nem hallunk tőlük újabb szent beszédet, miközben bigék táncolnak az ölükben.

Az egyedüli negatívum, hogy a legnagyobb, végsőcsatát elmismásolták. Aztreméltem, hogy az összes korábbi összecsapást kenterbe verő harccal foga film befejeződni, ám ehelyett egy hülye effektet kaptunk. Persze akimenetele egy percig sem volt kétséges, de azért mégiscsak jobbszájízzel keltem volna fel, ha az utolsó percekkel meg tudnakdöbbenteni.

Ettől függetlenül kellemes az Afro Samurai film.Nagyjából pont azt nyújtja, amit korábban a sorozat: másfélórányi agyatlankodást, miközben olyan elborult világ tárul elénk,amitől akkorára kerekednek a szemeink, hogy még egy bagoly ismegirigyelné. Talán szerencsésebb lett volna, ha a korábbihoz hasonlóanezt is öt részre törve adják le, mert úgy több időnk lett volna a sokbaromságot megemészteni, de sebaj. Aki eddig szerette az Afro Samurait,az továbbra is fogja, aki pedig nem ismeri, annak nyomás beszerezni asorozatot, aztán a filmet.

Linkek: