— Film

— 2009. June 26. 08:31

— Írta: Belányi József

Álcázott fejőstehén – Transformers 2

Rajongani kétféleképpen lehet: fenntartással és fenntartás nélkül. Nincs középút. Ez a kétféle, nagyon is különböző rajongás okozza a Transformers 2-ről megjelenő kritikák szélsőségességét. Természetesen azokat nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni, akik azt mondják Michael Bay látványorgiája címének hallatán, hogy: “Az elsőt se láttam, és ezek szerint nem veszítek semmit most sem…”. Az alakváltó robotok mozija ugyanis a rajongóknak szól, bárhogyan is álcázzák magukat a hétköznapi életben.

A Corvin legnagyobb termében talán öt hely maradt üresen a premiernap első vetítésén. Minden bizonnyal így volt ez az összes többi filmszínházban is. A beharangozók után elindult a magyarra rosszul fordított alcímű (valójában A Bukott bosszúja lenne helyes) mű. Az első percekben kiderül, hogy a gépemberek 2007-ben nem először bukkantak fel bolygónkon. A kőkorszak lándzsásai már megpróbáltak szembenézni velük, csak hát, ugye, a súlycsoportkülönbség nagy úr. Pláne, ha az egyik fél még a fémeket sem ismeri, a másik meg csak abból van.

A film sodrásával egyébként nincs nagy baj, elszórva vannak csupán 3 másodpercnél hosszabb snittek, így csak ritkán marad idő arra, hogy felszisszenjünk. Számomra a legnagyobb fekete pont az volt, hogy túl sok lett a vicces: egymást domináló ölebek, bohóckodó iker-Autobotok, egóból óriási mini-Álca, véletlenül besütiző anyuka. Michael, erre miért volt szükség?! A történet sutasága és a helyszínek szabad kezelése mellett egy fenntartás nélkül rajongó simán elmegy szó nélkül. Elvonatkoztat a logikai bakiktól, és hagyja, hogy a pattogatott kukorica a fogai közé szoruljon. Amellett azonban már lehet, hogy elidőzik néhány pillanatra, hogy mi volt a koncepció. Számomra úgy tűnik, hogy csak egy jól tejelő franchise-tehén kellett Los Angelesbe, ami a nevével milliókat hoz a konyhára.

A készítők ugyanis nem bízták a véletlenre a “Készül már a harmadik rész!” felkiáltás elültetését. Kérdés azonban, hogy abban mi lesz? A Szikra elpusztult, a Mátrix és a Napot megszüntetni tudó ágyú megsemmisült. Honnan lesz energiája az Álcáknak a harmadik részre, Michael?


Transformers 2 trailer

Széljegyzet (oizys mondja)

A Transformers 2 nem más, mint egy gyönyörű showreel bemutatója annak a produkciós cégnek, amelyik a 3D animációkért felelt. Most már tényleg bizonyosságot nyert, hogy Hollywoodban teljesen valósághűen tudnak megjeleníteni a képernyőn bármit. Még ugyan hiányzik egy kicsit az, hogy valódi súlya és fizikája legyen az alakváltó acélszörnyeknek, de például a Terminatorban ezt is kipipálhatták. A technológia tehát tökéletes. A következő lépés az lehetne, amikor megtanulják ezt a tudást használni is. Mondjuk egy olyan filmben, aminek értelme is van. Egyébként csalódott nem vagyok, azt kaptam, amit vártam – szép volt, ennyi.