— Film

— 2008. July 2. 19:43

— Írta: Várnagy Szabolcs

Bruges? Inkább a halál.

Engem csúnyán megtévesztettek. A trailer és az idióta, magyar Erőszakik cím után egy pörgős-vicces akciókomédiára számítottam. Nos, nagyon nem ezt kaptam, de egy pillanatig sem bánom. A komédia címke annyiban helyén való, hogy végül is van benne, csak nem olyan, amitől sírva röhögsz. Komor, nyers fekete humor, amitől csak annyit tudsz mondani, hogy “uhh“. Az In Bruges helyszíne alapján ahelyett, hogy tündérmese lenne, inkább egy hihetetlen hangulatos, ámde kőkemény dráma két bérgyilkosról, szerelemről, lónyugtatóról és elvekről.

Amiért főképp megkedveltem ezt a filmet, az a hangulata. Adott a helyszín, Bruges, ahol a karácsonyi zsúfoltság idején is csak lézengenek a turisták. Kihalt, ködös kis utcák, elborult műalkotások, levelét lehullajtott fák, régi házak, tornyok – tényleg úgy néz ki az egész, mintha egy tündérmese lenne.

Ám a városon kívül minden más az, amivel egy ilyen helyen nem kellene találkoznunk. A szép és huncutul mosolygó, hosszú szőkésbarna hajú hölgyemény kokaint árul, a filmben kb minden ötödik szó “fuck“, a törpe színész folyton be van drogozva, ja, és mellesleg mindenki rasszista. A főhőseink pedig bérgyilkosok.

A trailer ne tévesszen meg, egyáltalán nem adja vissza a film hangulatát. Ez nem egy agyatlan, lövöldözős, pattogatott kukoricát zabálós darab, inkább depresszív és roppant nyers. Talán az adja a humorának alapját, hogy nem kertelnek, hanem teljesen nyugodtan megbeszélik, hogy hol lenne a legalkalmasabb meghalni. A sztori mozgatórugója egy félresikerült gyilkosság, amiért meg kell bűnhődni. És persze ha ez magától nem megy, akkor vannak, akik szívesen segítenek benne.

Remekül eltaláltak a bújtatott meseszerű utalások. Tulajdonképpen megvan minden az In Bruges-ban, amit egy tündérmesétől várnánk: szerelem, elvekhez való ragaszkodás, önfeláldozás, és az összes többi nagy szó, amit ilyenkor emlegetni szoktak. Csak épp a maga groteszk módján ábrázolva.

A filmzene sokaknak nem fog bejönni, teljesen nyugodt, kicsit altató zongorás darab. Egy alkalommal van énekes aláfestés, ami a film egyik csúcspontja is egyben. Esik a hó, hősünk és hősnőnk csókolózik, minden csupa vér, majd csönd és fröccs. Ritkán ragad magával egy film hangulata, de ez egyszerűen hibátlan.


In Bruges trailer

Lehet, hogy csak én vagyok elfogult, de IMDb-n is 8,1 pontot kapott a film, ami jó ajánlásnak tűnik. Plusz, az angol akcentus-fetisisztáknak igazi paradicsom, az amerikaitól az íren keresztül az angolul beszélni próbáló belgákig mindenhogy beszélnek. Mondjuk épp ezért, a nem túl jó angolosok inkább nézzék felirattal. Mindenesetre ez a film nálam tuti, hogy szerepelni fog az év végi “legjobb 2008-as filmek” listámon.

Linkek: