— Film

— 2010. March 29. 21:46

— Írta: Varga Csaba

Filmváró: Breaking Upwards, White Stripes és Banksy

Aktuális trailervadász körben sikerült megállapítanom, hogy ennyi szar film régen volt a csőben, mint most. Végignézve az almás trailerpark három oldalát (ahol továbbra is felhasználó-barátságtalan a lapozás, érthetetlen módon) egyre-másra jönnek ezek a nagyon jópofának szánt, kedves light-drámák, ráadásul teleaggatva mindenféle kritikusi ömlengéssel, pedig csoportosan mehetnének a kukába.

Az említett kategóriából az egyetlen befutó, amit tényleg érdemes várni, a 2009-ben néhány fesztiválbemutatót megért Breaking Upwards, ami idén április 2-től kerül érdemi forgalmazásba (az USA-ban). A romantikus etűdben egy fiatal pár úgy gondolja, nem együtt a legjobb, de külön meg nem bírnak lenni, úgyhogy lassan és kimért terv alapján próbálnak szakítani. Ez lassan halad a külön töltött egy-egy napon át a másokkal randizás felé, de hamar jól tippelhetően féltékenységi freakoutokba fulladnak. Aztán persze vagy modern folk zenével aláfesthető, együttérezhető dráma lesz a vége, vagy ambient-popban úszó happy end, viszont az egész atmoszférája el van találva – nézzetek trailert. Külön érdekesség, hogy a főszereplő páros valódi kapcsolatuk valamelyest fikcionalizált verzióját játsszák el, amit ők maguk rendeztek és írtak (meg az élet – haha).


Breaking Upwards trailer

Aztán várható kategória még a Banksy nevével alapos médiavisszhangot kapó Exit Through the Gift Shop. A filmnek az a tipikus mesélhető háttérsztorija van, miszerint egy francia származási L.A-beli pasas sok anyagot forgat street artosokról, és sikerül felkutatnia az anonimitásba burkolózó hírhedt londoni formát is (= Banksy), majd fordul a kocka. A célszemély ugyanis azt mondja, hogy cseréljenek helyet, és inkább ő csinál egy filmet a wannabe dokumentaristáról. Ebből lett az, hogy kapunk egy street art közegben összetákolt valamit, ami se nem film, se nem dokumentum, hanem talán valamiféle hack, aminek a legnagyobb fonákja, hogy miatta sztárművésszé avanzsált a filmesből lett filmalany, holott pont annyi tehetsége van az ecsethez, mint a kamerához. Nem fogadnék rá, hogy imádni fogjuk, de az tuti, hogy kíváncsiak vagyunk rá. (Aki látta a Pink Flamingos-t, annak most ér, ha flashbackje van.)


Exit Through the Gift Shop trailer

És akkor harmadiknak egy rock movie, mert olyanból úgyis ritkán van jó, ezt meg már csak azért is kiemelem, mert amúgy a híre hallatán látatlanul is húztam a szám – és nem volt igazam. Mármint a trailert látva legalábbis úgy tűnik. A White Stripes egy tipikus megosztó duó: vagy szereted vagy utálod, én meg sose tudom eldönteni, de nagyon a határon vagyok. One-hit-wonderként elismerem, de hogy van-e benne több, az kérdéses. A Under Great White Northern Lights lehet egy jó ítélőszék, ahol White-ék 2007-es kanadai turnéját követhetjük végig, és ha minden jól megy, meggyőznek minket arról, hogy van érték a minimál hangszerelés mögött. (Figyelem: adják a hamarosan kezdődő Titanic Filmfeszten is!)


The White Stripes Under Great White Northern Lights trailer

Ha valami kimaradt, pedig jön, és nagyon látni kell majd, szóljatok! (Persze, tudjuk, Iron Man 2.)