— Film

— 2008. January 13. 16:04

— Írta: Várnagy Szabolcs

Golyózápor, avagy hányféleképpen lehet répával embert ölni

Van úgy, hogy az ember nem vágyik másra, csak hogy leüljön,megragadja a billentyűzetet, egeret, és százával hentelje a butabanditákat. Van úgy, hogy eközben pattogatott kukoricát is szeretneenni, de rájön, hogy akkor összekenné a billentyűzetet, egeret,valamint az is nyomasztó, hogy a first person shooterekben nincsenek jócsajok. Na, ekkor jön a mindent megmentő “B” terv, meg kell nézni aGolyózáport. Egyszerűen annyira rossz, annyira tele van klisékkel, hogyaz már zseniális.

A történet annyi, hogy Mr. Smith (Clive Owen), a macsó, borostás,bőrkabátos főhősünk csendben répát eszeget egy buszmegállóban, mikorisegy terhes nő elrohan elötte, majd öt-hat bandita. Mr. Smith csak nemhagyhatja, hogy egy terhes nőt bántsanak, ezért először nekiáll rosszfiúkat darálni, majd levezet egy szülést, aztán az újszülöttrekezd el vigyázni. Elmegy az anyatej-fétisesek főhadiszállására, hogy azegyik jól bejáratott anyatejdonorjára (Monica Bellucci) bízza a porontyot.Ezt követően legyilkol még pár száz rosszfiút, és nagyjából ennyi.

Öldöklős, dögös macával szexelős (és közben öldöklős) filmet láttunkmár egy csomót. Bár ezekből sosem elég, de ami mégis kicsit mássá tettea Golyózáport, hogy bevették a csecsemőt. Láthatjuk, ahogy a lepukkantfőhősünk próbálja gondját viselni a gyereknek, de nincs nagyon a nyeregben. A büdös zokniját húzza a kicsi fejére, újságpapírralpelenkázza, hasonlók. Szerencsére segítségére van a tettrekész örömlány(akit amint egy pillanatra egyedül hagynak, rögtön nekiáll orálisörömökben részesíteni a járókelőket, hogy legyen pénze a babának kajátvenni).

De ne tessék leírni a hőseinket! Mr. Smith például okos. Abból, hogya baba szereti a metál zenét rájön, hogy az anyja biztosan egyrokkocsmában dolgozott. Zseniális. De az ellenfelet sem szabadlebecsülni! A gonosz bérgyilkosok agya, vagy inkább szíve, Hertz (PaulGiamatti) is kétszer állt sorba, amikor az észt osztogatták. Abból,hogy egy fegyverbolt elött talál egy törött ablakú BMW-t, rögtöneltalál Mr. Kovács lakásához. Durva, mi?!

A sztori cinkelését folytathatnám, de az azt jelentené, hogyeltévesztettem a műfajt. Ez a film nem az agyunkért van. Ez pusztán alegegyszerűbb dolgokat igyekszik kielégíteni, de azt roppant jól teszi.Mert hát mit szeretnek a férfiak? Dögös macák, autós üldözés, soklövöldözés. Ezen felül kell egy abszolút alfahím, a keveset beszélő,bőrkabátos arc, aki a legjobb csajt is megkapja, és aki eltakarítmindenkit, aki az útjába kerül, ám emellett mégis szimpatikus. Valamiolyasmi, amire legbelül mi is hasonlítani szeretnénk. Azt hittétekBruce Willis a Die Hardban tökös? Mr. Kovács simán legyűrné egy percalatt, aztán még a lányát is megdöngetné!


Golyózápor – hivatalos trailer magyar felirattal

A Golyózápor alatt ösztönlénnyé süpped az ember, és a maga bájosanbugyuta történetével eléri, hogy úgy vigyorogjunk, mint amikor előszörlőttünk shotgunos disznóra a Duke Nukem 3D-ben. Nincs idő hosszasbeszélgetésekre, csak a legelemibb dolgokat tudjuk meg. Kapunk egycsipetnyit Mr. Kovács homályos múltjából (mert a rejtély az kell),kapunk egy csöppet a főellenség személyiségéről, és igen, tudom, hogyerre vártatok, kapunk szexjelenetet is Monica Belluccival. Semmiizgalom, agycsavarás, csak menni előre és lőni.

Bár ebben a kategóriában a Crank (Felpörgetve) nekem jobbantetszett, talán azért mert ott egy izomautója is volt a főszereplőnek, deettől függetlenül a Golyózápor is egy nyugodtan nézhető film. Feltéve,ha valaki arra vágyik, hogy a céltalan gyilkolások közepette másfélórát nyálcsorgasson, amíg az agya lehúzza a rolót.

Linkek: