— Film

— 2010. September 5. 21:40

— Írta: Deák Ági

Houdini börtönrománca

Steven Jay Russell, a világ legnagyobb meleg szélhámosa bizonyította, többszöri szökéshez nem kell a felsőtestünkre tetováltatnunk egy börtön alaprajzát. Az I Love You Phillip Morris című film a kalandos életű szabadulóművészről és a szerelem mindenható erejéről szól Jim Carrey és Ewan McGregor felejthetetlen alakításával.

Steven Jay Russelt (Jim Carrey) még csecsemőkorában egy konzervatív New York-i család fogadta örökbe. Felnőttként szülőanyjának felkutatása miatt állt rendőrnek, de miután megtalálta, a vér szerinti anya letagadta, a csalódással záruló találkozás után Russell rendőri ambíciói is elapadtak. Felmondását követően Russel akkor hagyta teljesen maga mögött korábbi jó keresztényi életét, mikor homoszexualitását bevallotta családjának. A coming out után magára talált, stabil kapcsolatot kezdett egy férfival, de fényűző meleg életmódjukat rendes állással nem tudta fenntartani, hitelkártya- és biztosításcsalásba kezdett. A lebukást után börtönbe jutott, ahol megismerkedett élete nagy szerelemével, Philip Morrisszal (Ewan McGregor). A kapcsolatuk virágzott a börtön falain belül és kívül is, de Russell folytatta imposztor karrierjét; ügyvédnek, majd pénzügyi igazgatónak adta ki magát. A lebukás természetesen ismét elkerülhetetlen volt, de mivel a hatóságok elválasztották szerelmétől, Russel – akit később Houdiniként is becéztek – minden követ megmozgatott, hogy visszatérhessen párjához. Összesen négyszer sikerült bámulatos leleményességgel megszöknie, de mindahányszor elkapták. Jelenleg egy texasi börtönben tölti 144 évre szóló büntetését. Sajnos az ő Phillipje nélkül.

A film az Egyesült Államokban nehezen talált magának forgalmazót erős szexuális tartalma miatt, ezért történhetett, hogy többszöri vágás után az USA-ban csak decemberben debütál hivatalosan. Pedig az izgalmas, lendületes vígjáték nem mondható túlzottan provokatívnak, sokkolónak, sőt egy-két elcsépelt meleg poénon és faszalakú felhőn kívül kifejezetten jó a humora az I Love You Phillip Morrisnak. Ez a tény nem lehet különösebben meglepő, hiszen a a nevettetésről a gumiarcú Jim Carrey gondoskodik, ugyanakkor a film drámai, megható szálát is kellőképpen hagyja érvényesülni. Carrey dicséretes alakítása mellett nagy meglepetéssel szolgál Ewan McGregor is, akiben egy finom nő veszett el és így minden idők egyik legjobb meleg karakterét adja. Már Carrey és McGregor miatt is mindenképpen megéri megnézni a filmet.

A film jó kritikai fogadtatása tehát egyrészről a színészeknek, másrészről pedig annak köszönhető, hogy igaz történeten alapszik és bár gyanítom, hogy a filmbéli Russel a valódinál sokkal érzelgősebb, de ez a filmes romantikus máz mégsem válik túlságosan nyálassá. Ha egy férfi és egy nő kapcsolatáról lenne szó, akkor elcsépelt lenne, de az I Love You Phillip Morris szerencsére úgy jó, ahogy van.


I Love You Phillip Morris trailer