— Film

— 2008. February 5. 13:12

— Írta: Várnagy Szabolcs

Istent játszani addiktív dolog

Épp elkezdene panaszkodni az ember, hogy nincsenek mostanábankultfilmek, csak agyatlan lövöldözések meg darálások, mikorisbelebotlik a Nines-ba. John August a forgatókönyvíróságból kitörvemegrendezte első filmjét, amit az összes masszív mmorpg-függőnek megkellene mutatni. De nem csak nekik. Ez a film gyomorszájon üt, hogyelterülj a földön, és legyen időd azon merengeni, hogy mi is történt azelöbb.

Nem kell összeszégyellned magad, ha nem tudod, ki a bánat az a JohnAugust, de most elmondom. Ő olyan filmek forgatókönyvírója, mintpéldául a Charlie és a csokigyár, a Halott menyasszony vagy a Nagy Hal, és most megrendezte a saját filmjét, ami biztos, hogy nem fog akkoranépszerűségnek örvendeni, mint amekkorát megérdemelne. Kisszerencsével viszont egyes szubkultúrák majd felkapják, és tolnak neki némihype-ot.

A film három részből áll, melyekben megismerkedhetünk egy menőszínésszel, akinek eltűnt a köldöke; egy íróval, aki a történeteibenfolyton kinyírja ilyen-olyan módon a szereplőit, csak azért, hogy anézők szeressék; és egy számítógépes játéktervezővel, aki, mint kiderül,a játéktervezők istene. Mi bennük a közös? Több, mint hinnétek.

Stílusra thriller, misztikus film, dráma. Ezek súlyos jelzők, ámennek ellenére a film mégis könnyed, nem sokkol, inkább kábulatba ejt,hogy egy magabiztos suhintással leüssön egy nagy bunkósbottal. Akörnyezet teljesen valóságos, nincsenek benne csodás elemek, csak abezártság érzete, és a kétely, hogy mi lehet a piros vonalon túl? Milenne, ha leégne a ház, és vele együtt oda lenne az egész világom?Ennyi lenne az egész?

Ez a film olyan, mintha egy japán hentai-rpg-ben az egyiknem-játékos-karakter lolita megkérdezné a kalandmestert, hogy mégis mia búbánatot keres ott köztük, hisz nem oda való, menjen inkább asajátjaihoz. Vagy mint amikor túl sokat játszol a Sims-szel, ésegyszercsak álmodból felriadva fölnézel, és meglátod a fejed fölött akis ikont, ami azt jelzi, hogy épp ki vagy jelölve. De ne féljetek,ez nem a számítógépes játékokról szól, maximum közvetve, csak azérthoztam ezeket a példákat, hogy ne spoilerezzek, és hogy ne értseteksemmit, de a film megnézése után sikerélményetek legyen, amikor jön amegvilágosodás, hogy “aha, hát erre gondolt”. Ja, és mielöttreménykednétek, loliták sincsenek benne.

Teljesen hétköznapinak tűnő szereplők kaptak helyet a filmben,melyek közül csak a főhős tűnik ki. Egyedül neki van rendesen kimunkáltfelsőteste, de hát ezt egy kilencestől el is várjuk. És örüljetek, mertahogy Leibniz is megmondta, miénk a lehetséges világok legjobbja.


The Nines hivatalos trailer

Akinek a Pillangó hatás vagy a Donnie Darko tetszett, az feltétlennézze meg a Nines-t. Remélem ebből is kultfilm lesz, és nem sokára máregy csomóan fognak zöld, fonott karkötőt hordani. Addig is egy biztos,vigyázzatok a koalákkal, mert telepatikusak, és ők irányítják azidőjárást.

Linkek: