— Film

— 2011. March 24. 07:03

— Írta: Varga Csaba

Játék: Csúcshatás premier előtti vetítés és könyv

Április 7-én egyszerre lesz a bemutatója a Csúcshatás című techno-thrillernek és az alapjául szolgáló eredeti könyvnek. Ha kíváncsi vagy, hogyan jár az, aki az agyát okosító tudattágítókkal piszkálja, játssz velünk, és nyerj jegyet a premier előtti vetítésre vagy egy példányt a regényből!

Alan Glynn ügyes kézzel nyúlt a szerencsebödönbe, mint hogy első regényből mindjárt néhány sztárnévvel megtámogatott hollywoodi mozit készítettek. Mondjuk az út nem lehetett rövid, lévén a könyv 2001-ben látott napvilágot, a filmadaptáció pedig kerek 10 évvel később került a mozikba. A várakozás azonban, ahogy mondja, megérte, mert egy olyan feldolgozás született, amivel ő maga is elégedett, még ha tisztában is van vele, hogy a film verzió nem mindig hű a regényhez.

A Csúcshatás sztorijának főhőse egy Eddie Morra nevű író, akit pont kidob a nője, nehezen tartja legutóbbi művének határidejét, és épp kapóra jön egy orra előtt meglengetett új drog, amivel felturbózhatja mentális képességeit, hogy 100%-os agykapacitásával úgy nyessen mint a beretva. Épp kiélvezné, hogy napok alatt tanul meg nyelveket, vagy hogy takkra pontosan érti és érzékeli a bonyolult tőzsdei folyamatok minden rezdülését, mikor beüt a krach, ugyanis a szer utánpótlás nélkül csúnyán visszafejleszt, és még a maffia per politikai konspiráció is belelóg a történetbe.


Csúcshatás trailer

Láttunk már ilyet könyvben és moziban is, hogy valakinek az IQ-ja laboratóriumi körülmények között ugrál fel-le, mint a főleg sci-fi irányból közelítő Fűnyíróember, vagy az inkább kedves-bús Virágot Algernonnak. Ezekhez képest Glynn műve inkább koncentrál a modern kor hajtására, ahol mindenki a legjobb akar lenni, és a designer drogok világára, amelyek mindig megtalálják a kiskaput a törvényen át a fogyasztókhoz. A filmadaptáció pedig egy relaxálós blockbuster, ami nem feltétlen reformálja meg a filmipar jól bevált paneljeit, viszont cserébe egy pörgős akciófilmet ad Bradley Cooper és Robert De Niro főszereplésével, amire kényelmesen el lehet rágcsálni egy nagy adag popcornt.

Játék

A játékban az alábbi kérdésre kell helyes megfejtést beküldened, így egy páros belépőt nyerhetsz a Csúcshatás premier előtti vetítésére, vagy egy példányt a regényből. A megfejtéshez a helyes válasz sorszámát kell elküldened az info@kultblog.hu címre 2011. április 1. (péntek) délig. Ne felejtsd el megadni a teljes neved is, hogy beazonosíthassunk, ha nyersz. Sorsolás és eredményhirdetés április 1-jén, délután.

Kérdés: A könyv és film szerint az agyunk hány százalékát használjuk ki a teljes 100% helyett?

Lehetséges válaszok:

  1. 30%-át
  2. 20%-át
  3. Nem is használjuk

Ez a játék lezárult, a helyes válasz a 2-es (20%-át) volt. A résztvevőket emailben értesítettük.