— Film

— 2008. January 30. 14:04

— Írta: Kalugyer Roland

Kincskereső kisködmön

Vannak jó színészek, vannak rossz színészek, meg vannak karakterszínészek. Utóbbiak egyik csoportba sem tartoznak igazán, pillanatnyi hangulattól és körülményektől függően le lehet húzni őket, de csettinteni is lehet, hogy “ez megint mennyire testhezálló, áramvonalas alakítás volt”. De tudná valaki utálni Anthony Hopkins számtalanszor eljátszott mosolygó gyilkosát? Vagy Michael Douglast, ha zakót és aktatáskát ragad, és szépen, csöndben begolyózik? Na ugye, hogy nem. Az Összeomlás legendás alakja tükrözi kedvenc bolondját, ásót ragad, és aranyláztól kábultan Kalifornia királyává válik.

Kifejezetten rühellem használni a jutalomjáték szót, mert nem hiszek igazán benne, hogy egy színész egy szerepet el tud játszani jól minden erőlködés és plusz munka nélkül. Mondjuk inkább azt, hogy a Kalifornia királya egy habkönnyű alkotás – Mike Cahill nem is választhatott volna első rendezésnek jobb filmet. A történet és szereplőgárda biztossá teszi, hogy nem lehet nagyot hibázni, plusz jól fog mutatni a renomé elején még évek múltán is. Tipikus “mindenkinek jó” film: a rendezőnek, a színészeknek, a nézőknek is – időzítésileg is tökéletes, mindenkit fel fog dobni a Kalifornia királya, mert egy valódi, okos komédia a hideg téli napokra.

Miranda (Evan Rachel Wood) 96 percen keresztül tündököl, egy vörösesbarna minden komiszságával, és még a McDonalds-os egyenruha is jól áll neki – az egyetlen probléma, hogy már 16 évesen dolgoznia kell, hogy eltartsa magát a suli helyett. Anyu, a kispolgár lelépett, mert nem bírta az előbb szimplán különc, később őrültté nyilvánított aput (Michael Douglas), aki egy szép napon, gyógyultként dobbant a szanatóriumból. (Itt azért döccen egy nagyot a vajszerűen folyó akció: Charlie korántsem annyira hibbant, hogy elmegyógyintézetbe kéne zárni, közveszélyesnek meg pláne nem lehet mondani.)

S aztán jön a jó öreg, délutánkettes tévékomédiák vonala: s mondá az Úr, szokjatok össze! S Miranda és Charlie előbb-utóbb valóban ráébrednek, hogy ők bizony egy család, és az anyu kispolgári örökségét gyorsan levetkőző lány még segít is apjának a spanyol szerzetes eltűnt aranykincsének felkutatásában. S bármennyire is banálisnak ható a forgatókönyv, mindenki élvezni fogja, ugyanis tényleg, szörnyen szórakoztató dolgot sikerült összefabrikálni a gárdának.


King of California trailer

Aki még mindig bírja Kalifornia napos oldalát, narancsfaligeteivel és fűzöld lankáival együtt, szerezze be, nézze meg egyedül, kedvessel, de ne családdal. Élvezni fogja, és boldogabb lesz egy ideig: ez a Kalifornia királyának kulcsmondata.

Linkek: