— Film

— 2007. December 26. 17:31

— Írta: Varga Csaba

Legjobb cuccok 2007-ben: FILM

Az előző, zenei összegző után most következzen az elmúlt év mozis termésének górcső alá vétele, avagy: a legjobb filmek 2007-ben. Összességében elmondható, hogy biztos, hogy több pénzt hagytunk a mozikban (ezerrel osztva is), mint amennyi filmet érdemes felkarcolni a toplistára, de azért akadt egy-két kivételes darab. Ezt a tendenciát támasztja alá, hogy csak ügyeletes fő-filmkritikusunk, Silvermoon tudott tíz legjobb filmet mondani, a többieknek elég volt egy ötös rangsor ahhoz, hogy kifejezzék, szerintük mi hajtotta a vetítőket 2007-ben. Lássuk a listákat!

A listákkal kapcsolatban kommentár, hogy abból a sajnálatos tényből adódóan, hogy hazánkba erős késéssel jutnak el a filmek (már ha egyáltalán eljutnak), sokszor csalóka lehet egy éves filmtermés toplistázása. Hirtelen legalább tíz olyan cím jut eszembe az évből, amiért teljesen odáig voltam, aztán az IMDb-ben visszakeresve jön szembe, hogy a premier éve akár 2005 vagy régebbi, mert bár itthon idén került terítékre, esetleg egy filmfesztnek köszönhetően, az bőven nem idei anyag. A másik verzió pedig, hogy sok olyan film van, ami az életben nem kerülne bemutatásra Magyarországon, de valahogy az év során sikerült hálóba akasztani (akár véletlenül), az ember nagy lelkesen csapná is hozzá az éves rangsorhoz, de ilyen esetekben az sem ritka, hogy egy három-négy éves darabról van szó.

Az éves rangsort így aztán úgy készítettük el, hogy milyen filmeket mutattak be hazánkban idén, amelyek a legjobbak voltak.

Silvermoon: Top 10 film 2007

  1. A mások élete (Florian Henckel Donnersmarck)
  2. Caravaggio (Derek Jarman)
  3. Inland Empire (David Lynch)
  4. A faun labirintusa (Guillermo del Toro)
  5. Shortbus (John Cameron Mitchell)
  6. Pokoljárás (Fabrice Du Welz)
  7. 300 (Zack Snyder)
  8. Persepolis (Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi)
  9. XXY (Lucia Puenzo)
  10. Vaskabátok (Edgar Wright)

O_see_as_i: Legjobb film 2007

  • Transformers (Michael Bay)

Nash: Top 5 film 2007

  1. Inland Empire
  2. Hot Fuzz
  3. The Simpsons Movie
  4. Die Hard 4.0
  5. Grindhouse – Death Proof

Flynn: Top 5 film 2007

  1. Csillagpor (Stardust)
  2. Transformers (Transformers)
  3. Mr. Brooks (Mr. Brooks)
  4. Mondd, testvér! (Talk To Me)
  5. A faun labirintusa (The Pan’s Labyrinth)

78786586241: Top 5 film 2007

  1. Fracture
  2. Mr. Brooks
  3. Zodiac
  4. Vacancy
  5. I Am Legend

Oizys: Top 5 film 2007

  1. Tideland
  2. La Môme (Piaf)
  3. Nuit noire (Sötét éj)
  4. 300
  5. Grindhouse: Death Proof (Grindhouse: Halálbiztos)

Ez volt hát a 2007-es filmtermés Kultblog-szemmel, most megint egy kis reklámszünetnyi rápihenés következik, aztán azt mondjuk el, hogy melyik bulik és koncertek voltak a legmaradandóbbak az elmúlt évben. Stay tuned!