— Film

— 2009. December 31. 18:49

— Írta: Varga Csaba

Legjobb cuccok 2009-ben: FILM

Vajon melyik az a film, ami öt Kultblogger cikkíró listájából négynek az első helyén végzett? (És te hova tetted volna?) Nézd meg, szerintünk mi érdemelte ki az arany popcorn díjat 2009-ben a moziban!

 

Alice szerint a mozi 2009-ben:

  1. Inglourious Basterds (Becstelen brigantyk)
  2. Let The Right One In (Engedj be!)
  3. In the Loop (Egy kis gubanc)
  4. Julie & Julia (Két nő, egy recept)
  5. Man on Wire (Ember a magasban)
  6. Sunshine Cleaning (Tiszta napfény)
  7. The Curious Case of Benjamin Button (Benjamin Button különös élete)
  8. Coraline (Coraline és a titkos ajtó)
  9. Slumdog Millionaire (Gettó milliomos)
  10. Changeling (Elcserélt életek)

Nem hiszem, hogy bárkit is győzködni kellene azzal kapcsolatban, hogy mit keres az új Tarantino-film az év toplistáinak élén. Talán érdekesebb, ha a lista ezüstérmesétől kezdve fűzök magyarázatot egy-két választásomhoz. Az Engedj be! a számomra teljesen érhetetlen Twilight-mánia közepén érkezett, ráadásul úgy, hogy újat is tudott mutatni, így a vámpírfilmek közül nálam abszolút number one lett. Bronzérmet szavaztam meg az In the Loopnak, amit ha néhány nap leforgása alatt nem láttam vagy ötször, akkor egyszer sem. Deadheadnek igaza volt, az ember valóban jegyzetelni kezd, mert a Blöff óta nem bombáztak ekkora szövegekkel, mint ebben a zseniális vígjátékban. A Julie & Julia alatt rá kellett jönnöm, hogy egyszerűen imádom Meryl Streepet, de Amy Adams iránt, a Sunshine Cleaning óta érzett szimpátiám is csak továbbnőtt. Talán csak annyival tartozom még, hogy megindokoljam, miért hagytam ki néhány kasszasikert az év végi összefoglalómból. A District 9 sajnos nem jött be nekem, egyszerűen irritált a főszereplő, a Zombieland pedig Bill Murray megjelenése után, valahol félúton szerintem leült, meg különben is van egy olyanunk, hogy Shaun of the Dead. Nos, az Avatart pedig egy prózai ok miatt maradt le: még nem volt időm megnézni – de ami késik, nem múlik…

 

Silvermoon szerint a mozi 2009-ben:

  1. Un prophete (A próféta)
  2. The Private Lives of Pippa Lee (Pippa Lee négy élete)
  3. The Limits of Control (Az irányítás határai)
  4. The Wrestler (A pankrátor)
  5. District 9
  6. Sauna (Szauna)
  7. Let The Right One In (Engedj be!)
  8. Milk
  9. Frost/Nixon
  10. Two Lovers (Két szerető)

Jól kihagytam ebben az évben az összes A-kategóriás szuperprodukciót, ettől függetlenül (vagy épp ezért) nem volt hiány jóságokban. Dráma és horror, politika és egyéni sorsok, az óceánon túlról és innen.

 

Nash szerint a mozi 2009-ben:

  1. Inglourious Basterds (Becstelen brigantyk)
  2. The Wrestler (A pankrátor)
  3. Taken (Elrabolva)
  4. Watchmen (Az őrzők)
  5. Star Trek
  6. District 9
  7. Terminator – Salvation (Terminátor – Megváltás)
  8. The Curious Case of Benjamin Button (Benjamin Button különös élete)
  9. Slumdog Millionaire (Gettó milliomos)
  10. Up! (Fel!)

Azt hiszem, akinek akár csak egy jelenet is tetszett Tarantino bármelyik filmjéből, nem száll vitába velem, ha azt mondom: a Becstelen brigantyknál nemhogy idén, de talán az elmúlt években sem láttunk jobb filmet. Nem gondoltuk, hogy ennyire összetett, mégis végig izgalmas, hogy ennyire brutális, mégsem öncélú lesz. Elsősége tehát elvitathatatlan, pedig olyan filmek állnak utána, mint a szívbemarkoló Rourke-életdráma, A pankrátor, vagy Liam Neeson elképesztően izgalmas ámokfutása Párizsban, a Taken, ami rendkívül hatásos, valószínűleg rengetegszer újranézem majd. Bár a Watchmen nem adja vissza mindazt, amire képregényben képes, ráadásul nem is tud annyira lekötni, hommage és látványfilmnek tökéletes. Nincs a listámon olyan film, ami ne lenne időtállóan izgalmas valamilyen szempontból – 2009 kiváló év volt a mozikban.

 

Deadhead szerint a mozi 2009-ben:

  1. Inglourious Basterds (Becstelen brigantyk)
  2. Zombieland
  3. 500 Days of Summer
  4. District 9
  5. In the Loop (Egy kis gubanc)

A listám azért áll azokból amikből, mert mindegyik valami újdonságot hozott. Az Inglourious Basterds-szel Tarantino a mozivászonra vihető témákat bővítette, hiszen a B kategóriás darabok népszerű eleme a nácihentelés, de azt korábban elképzelni sem tudtam, hogy délután a plázában, egy nagy költségvetésű, sztárokat felvonultató filmre beülve azt lássam, hogy véres húscafattá lövik Hitlert. A második a Zombieland, hiszen imádjuk az okos, jól átgondolt, részletgazdag vígjátékokat, pláne, ha egy őrült Woody Harrelson aprít benne zombikat. Az utolsó dobogós a 500 Days of Summer. Higyjétek el a bácsinak a trailer elején, ez tényleg nem egy romantikus film, ám mégis a kapcsolatokról szól, és olyan jó hangulatba dobott, amilyenhez foghatót film még nem produkált nálam. Negyedik helyen a District 9, mivel remek történet mellett bemutatta, hogy kis költségvetésből is lehet látványos mozit csinálni. Végül pedig az In the Loop, ami egy igencsak sajátos hangulatú vígjáték, amiből, ha mást nem is, egy halom új angol káromkodást lehet tanulni. Versenyzett még a Hangover, az Up! és egye-fene, az Avatar is, ami igaz, hogy történet szempontjából nem egy nagy eresztés, de a látványvilága miatt mégis akkora élményt nyújt, hogy meg kell nézni – szigorúan moziban és 3D-ben.

 

Oizys szerint a mozi 2009-ben:

  1. Inglourious Basterds (Becstelen brigantyk)
  2. Moon (Hold)
  3. Avatar
  4. District 9
  5. Berlin Calling
  6. Zombieland
  7. Let The Right One In (Engedj be!)
  8. Sleep Dealer
  9. Slumdog Millionaire (Gettó milliomos)
  10. Star Trek

Az első helyezetthez már nincs mit hozzátenni, ezt hívják kritikai kánonnak. Inkább arról ejtenék szót, hogy ha az éves listámon tízből a fele sci-fi, akkor magabiztosan jelenthetjük ki: 2009 a jó sci-fi éve volt. Ezek között is vitte a prímet a Moon, ami gyönyörű érzékkel összeillesztett kamarafilm módjára toporog másfél órát egy szűk térben, mégis olyan feszültséggel és atmoszférával, hogy egy gombostűt sem lehetne leejteni benne, minden a helyén van, többek között az év filmzenéje is. Az Avatar lenyűgözött, beszippantott, rajongóvá tett. Nem mellesleg feltalálták azt, amitől új értelmet nyer majd a mozi 2010-ben. A District 9 a low-budget forradalma, a Berlin Calling a németekhez hozta a Sorted és a Trainspotting közös gyerekét, a Let The Right One In pedig új bájt adott a vámpírfilmeknek. Kiemelést érdemel még a Sleep Dealer, mexikó cyberpunk büszkesége, ami olyan ötletekkel van teletömve, hogy három hollywoodi blockbuster utánnyomás is kiférne belőle.