— Film

— 2010. December 28. 15:30

— Írta: Varga Csaba

Legjobb cuccok 2010-ben: FILM

Idén különösen össze kellett szorítani a fogunkat, mikor az évvégi filmes toplistát állítottuk össze, ugyanis rekord mértékű elcsúszás van 2010-ben a külföldi és magyar bemutatók között. Egy rakás korábbi film jutott el hozzánk csak idén, és néhány évvégi nagyágyú már átcsúszik jövőre. Mindezek ellenére maradtunk a magyar bemutatók dátumainál, és eszerint ítéltük meg a legjobb filmeket 2010-ben. DiCaprio, egy közösségi portál, rókák, kecskék, bűvészek, szuperhősök, finnek, hippik és még sokan mások a tovább után.

Varga Csaba (oizys) szerint a film 2010-ben:

  1. A közösségi háló (Social Network)
  2. Viharsziget (Shutter Island)
  3. Eredet (Inception)
  4. Kecskebűvölők (The Man Who Stare at Goats)
  5. A fantasztikus Róka úr (The Fantastic Mr. Fox)
  6. Gru (Despicable Me)
  7. A bombák földjén (The Hurt Locker)
  8. Ha/Ver (Kick-Ass)
  9. Vasember 2 (Iron Man 2)
  10. Ördög (Devil)

A tavalyi év sci-fi inváziója után idén sokkal eklektikusabb terítést kaptunk műfajilag, így sokkal több fajta jó filmet lehetett látni. A prímet nálam a Közösségi háló vitte el, amiben lehet szakmai ártalom is, de kevés inspirálóbb filmet láttam az utóbbi években. A DiCaprio filmekről a többiek értekeznek majd eleget lentebb, úgyhogy én inkább kiemelném az év legjobb vígjátékát, a Kecskebűvölőket, amiben Clooney megint villant a zsenijéből, és egy egykori jedivel eljátszatni a jedik komédiáját valószínűleg az egyik legnagyobb fricska az utóbbi évtizedben. Clooney pedig nálam dupláz az idei Titanicon vetített Fantasztikus Róka úr szinkronjával, ami mellesleg az egyik legintelligensebb mese, valaha. Olyan jó számítógépanimációs filmet, mint a Gru, a Szörny Rt. óta nem láttam, a Bombák földjén pedig szintén korszakalkotó háborús ambient dráma témakörben. A sor végére még éppen becsúszott év végén az Ördög, az év meglepetésfilmje: ilyen kevés várakozással ilyen jó kamarathrillert is rég láttam.

Nagy Niki (silvermoon) szerint a film 2010-ben:

  1. Látogató (Muukalainen)
  2. Szemekbe zárt titkok (El secreto de sus ojos)
  3. Bibliothéque Pascal
  4. Képzelt szerelmek (Les amours imaginaires/Heartbeats)
  5. Mr. Nobody
  6. Szellemíró (The Ghost Writer)
  7. Hibrid (Splice)
  8. Woodstock a kertemben (Taking Woodstock)
  9. A hetedik kör
  10. Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (The Imaginarium of Doctor Parnasssus)

Mivel általában rendező alapján választok filmet, ritkán csalódtam a moziban. Abban is biztos vagyok (látatlanban), hogy egyik legkedvesebb alkotómé, Darren Aronofskyé 2010 nagy dobása a Black Swan, de ez a produkció sajnos még nem jutott el hozzánk. Jó filmek, sőt jó magyar filmek azért akadtak szép számmal 2010-ben, így aztán nem volt nehéz összerakni egy tízes listát. A kedvencek közé került sci-fi és dráma egyaránt, képviselteti magát jó pár ország, kisebb és nagyobb nevek, meglepően sokszor tűnik fel legalább kooprodukciós partnerként Kanada, az élen pedig egy finn elsőfilmes, Jukka-Pekka Valkeapaa komplex mesterműve, melyet a Titanic fesztivál hozott el nekünk.

Kalugyer Roland (Nash) szerint a film 2010-ben:

  1. Viharsziget (Shutter Island)
  2. Eredet (Inception)
  3. A közösségi háló (Social Network)
  4. Vasember 2 (Iron Man 2)
  5. Ha/Ver (Kick-Ass)
  6. Egek ura (Up In The Air)
  7. Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (The Imaginarium of Doctor Parnassus)
  8. A szupercsapat (The A-Team)
  9. Sherlock Holmes
  10. Egy komoly ember (A Serious Man)

Hogy miért nem az Eredet? Röviden: mert a Viharszigeten nem vitatkoztam senkivel hosszú perceken keresztül, hogy hol baszta el Nolan az elképesztően bonyolult filmstruktúrát, és hol borul meg látszólag a zseniális történet. Viszont Scorsese mozijában ugyanúgy játszik 2010 legjobb színésze, Leo DiCaprio, ugyanúgy kiválóak a mellékszereplők (Ruffalo és Kingsley is felnő a főhős mellé, és a kisebb szerepekben is emlékezetesek a figurák), és a Viharsziget minden antigravitációs balett és hókusz-pókusz nélkül is hozza azt a látványorgiát, ami miatt évről-évre újranézzük majd az Eredetet. Szinte eltörpül eme két évtizedes klasszikus mellett, hogy Fincher egyik legjobb filmjét csinálta meg az előzetesen nem sok jót ígérő Social Netwokkel, és Jon Favreau is méltó folytatást készített az elmúlt évek comic-movie hullámának eddigi legjobb filmjéhez, az Iron Man első részéhez. A drámai mélységek mellett idén nagyon színvonalos blockbusterekkel örvendeztettek meg minket, hiszen a Sherlock Holmes és a Szupercsapat ökörködése is nagyszerűen sikerült. Jason Reitman pedig összetörte a szívem az Egek urának zárásával, de így is mindent jóvátett, amit a Junoval elrontott.

Velkei Zoli (flynn) szerint a film 2010-ben:

Ha megfeszülök, sem tudok kilenc filmnél többet előszedni, ami nagyon tetszett idén. Persze nem is láttam sokat, úgyhogy tulajdonképpen akár felfoghatjuk ezt a számot soknak is a részemről. Arról nem beszélve, hogy mennyire jó dolgokat láttam: egyrészt örülök, hogy továbbra is készülnek jó képregényes filmek és a fantasztikummal is komolyan foglalkoztak idén az alkotók – sorrendet ugyan nem állítottam, de Parnassus doki ott van a képzeletbeli dobogón. E mellett szintén boldogan fogadtam a nyolcvanas évek blőd akciófilmjeinek a visszatértét, ezekre találták ki a mozit, mint ahogy megint kiderült, hogy új anyagból is lehet brutálisan jó bűnözős múvikat csinálni. S persze, Leonardo DiCaprio idén vitt mindent, részemről ugyan a Viharsziget nagyobbat ütött az Eredetnél, de az utóbbi is már a zseniális tartományon belül van.