— Film

— 2010. June 30. 09:42

— Írta: Deák Ági

Életed legkeményebb vizsgája

Stuart Hazeldine rendező Exam című bemutatkozó filmje kapcsán a Kutyaszorítóbant, A kockát, a 12 dühös embert, de még A kísérletet is felemlegethetjük. Valószínűleg ezen impresszív párhuzamok hatására kaphatott a megérdemeltnél több figyelmet a vizsgázók válogatott rémálmait felvonultató sci-fi thriller.

Nyolcan jelentkeztek a világ vezető cégénél megnyílt pozíció betöltésére. A szabályok szerint a jelentkezők nem kérhetnek segítséget sem a vizsgáztatótól, sem pedig az ablaktalan szobában tartózkodó fegyveres őrtől, továbbá kizárással jár, ha a pályázók a tesztlapjukat véletlenül vagy szándékosan megsemmisítik, vagy ha úgy döntenek, hogy elhagyják a termet. A vizsgázók nyolcvan percet kapnak egy kérdés megválaszolására, csakhogy tesztlapjuk üres. Mielőtt megtalálnák a helyes választ, magát a kérdést kell kitalálniuk. Rájönnek, hogy a kapott utasítások nem zárták ki az egymás közötti kommunikációt, így kooperálni kezdenek. A becsületes együttműködés viszont nem olyan egyszerű, hiszen a játék nem babra megy. Az indulatok olyannyira elharapódznak, hogy életveszélyes szituációban találják magukat az egyre fogyatkozó csoport tagjai. De milyen munkahely az, amiért akár ölni is képes az ember? Milyen cég az, aminek a felvételi eljárása ennyire beteg? Teszt ez egyáltalán, vagy valamilyen morbid kísérlet, ami a cégvezetők szórakoztatását szolgálja?

Volt már olyan rémálmom, hogy meztelenül állok a szóbeliztető bizottság előtt, vagy hogy olyan tételt húzok, amivel még soha életemben nem találkoztam, de a négy férfi és négy nő megpróbáltatásai ezeket simán felülmúlják. Az Exam alapötlete tehát megfelelően hátborzongató és egyszerűségében nagyszerű ahhoz, hogy baromira felkeltse az ember kíváncsiságát. A film egészen a megoldásáig képes fenntartani a nézők érdeklődését, csakhogy banálisan és logikátlanul záródik, a történet sok ponton megkérdőjelezhetővé, erőltetetté válik. Tömérdek példát sorakoztathatnék fel ennek igazolására, de mivel a példálózás spoilerek nélkül kivitelezhetetlen, így neki sem kezdek.

Ugyanakkor Stuart Hazeldine író-rendező védelméül szolgálhat az, hogy az Exam gyenge pontjai ellenére majd minden percében izgalmas, így nem sorolható be a totálisan érdektelen független filmek közé. Tény, hogy eredetiségéből veszít azzal, hogy elemeiben híres filmekre hasonlít, de valószínűleg ezek a párhuzamok is segítették abban, hogy nagyobb érdeklődés övezze megjelenését. A szereplők ugyanúgy színek alapján szólítják egymást, mint a Kutyaszorítóban című Tarantino-filmben, és ugyanúgy egy szobában játszódik a történet, mint a 12 dühös emberben. Az Exam hasonlóan klausztrofóbikus, mint A kocka, és ugyanúgy agresszívvá válnak a tesztalanyai, mint A kísérletben. Nagy különbség viszont, hogy a felsorolt filmekkel ellentétben az Exam csak egy szezon indie merítésében számít említésre méltónak, idegesítő túlgondoltsága és bosszantó zárása miatt sajnos csak az egyszer nézős, felejthető filmek táborát gyarapítja.


Exam hivatalos trailer