— Film

— 2008. January 2. 17:06

— Írta: 78786586241

Semmi gond srácok, úgy sincs már több ember a Földön!

Szinte biztosra veszem, hogy egyszer az életben már mindenki belegondolt abba, hogy milyen lenne az utolsó embernek lenni a Földön. Az általunk ismert világ teljes megszűnése. Nincs többé péntekenkénti sörözés a haverokkal, a pizzafutár sem jön másnap, és a nagyitól sem kapunk több kötött pulóvert karácsonyra. Vajon az őrület és ezzel együtt az önpusztítás, vagy a túlélés ösztöne győz végül? Átvészelni mindent és mindenkit.

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel már nem egy könyvben, filmben esetleg zenében találkozhattunk. Tökéletes sci-fi téma: a magányos ember küzdelme a poszt-apokaliptikus jövőben. Ebben a témában mindenképpben alapműnek számít Richard Matheson I Am Legend című regénye, aminek már nem egy filmadaptációja akadt. Köztük az 1964-es The Last Man On Earth és az 1971-es, Charlton Heston főszereplésével készített The Omega Man. Az alaptörténet szerint az emberek kábé 90%-a elpusztult egy mutálódott rák elleni gyógyszer elszabadulásának következtében, a mardék 9,9% pedig átalakult vérengző vámpírrá. Ebben az idilli környezetben éli mindennapjait Robert Neville tudós, aki mint az egyetlen immunis ember a vírusra, utolsóként keresi a járvány visszafordításának módját.

Mint minden ilyen regény, ez sem kerülhette el az újbóli feldolgozást. Ezúttal a könyv eredeti címén, Will Smith főszereplésével láthatjuk a mozikban. Azt hiszem, nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, hogy a film látványvilága teljesen a mai korhoz igazodik. Szerencsére ehhez nem társult a történet teljes átírása, esetleg mai képre formálása, illetve egyetlen helyen történt módosítás, de erről majd később. Már a nyitó jelenet tökéletesen visszaadja azt, amit Richard Matheson anno megírt. Robert Neville magányosan járja New York kihalt, fűvel benőtt, elnéptelenedett utcáit élelem után kutatva, szinte már reményt vesztetten.

Persze semmi sem gond nélküli, hiszen életét megnehezítik az éjszakánként előmerészkedő vámpírok, akik tárt karokkal várják a friss falatokat. Szóval “Neville doki kalandozásai a kihalt New York-ban” koránt sem veszélytelenek. Azt persze most leszögezem, hogy ezt a filmet nem az akciójelenetek miatt kell látni. Ki ne borzongana bele az üres és kihalt tömbök, vagy a teljesen lepusztult utak látványába? Az egyik jelenetben például egy bábukkal telerakott boltban Will Smith “beszélgetést” kezdeményez az eladóval, majd flörtölésbe kezd egy másik bábuval. Teljesen zseniális és hihető ahogyan előadja a magára maradt embert.


I Am Legend trailer

Ez adja a film abszolút élvezhető részét, viszont a már említett akció kicsit ellensúlyozza az első órát. Az egy dolog, hogy a látványt néha nem sikerül úgy eltalálni, ahogyan azt kellene, de hogy a vámpírok ennyire leegyszerüsítettek, az kicsit ront az összképen. Sajnos az a “törvény”, hogy az előző generációk filmjei, noha nem olyan látványosak, de néhol hangulatosabbak, az erre a filmre is igaz. A primitív ösztönlények sehol sincsenek az Omega Man agyasabb szörnyeihez képest. Ami pedig rátesz még egy lapáttal, hogy a befejezést is sikerült kellően hollywoodira formálni, eltérően a regénytől.

Ettől függetlenül nagyon is jó mozi az I Am Legend, hála a film első felének, még ha az ez utáni rész le is von az összértékéből. Aki teheti, nézze meg, holnap premier!

Linkek: