— Film

— 2009. May 7. 14:36

— Írta: Varga Csaba

Surrogates: cyberpunk sci-fi szeptemberre

Szeptember végén kerül az amerikai mozikba a Disney által gyártott új cyberpunk sci-fi, a Surrogates. A főszerepet Bruce Willis játsza, a rendező pedig az a Jonathan Mostow, aki a Terminator 3-at is dirigálta. Az eddig elmondottak alapján nem azt az együttállást látjuk, ami száz százalékos biztonsággal vésné kőbe egy sikeres film alapjait, de a történetben tényleg van potenciál, úgyhogy hátha.

A sztori szerint az emberek már nem is tartják egymással a valódi kapcsolatot, mert mindenki helyett egy avatar robot (bizonyos surrogate, magyarul helyettes) jár-kel, interaktál a többi emberrel, illetve azok robotjaival. Az idilli elidegenedést egy gyilkosságsorozat zavarja meg, amelynek kinyomozására zsaru hősünk kénytelen több mint egy éves “magányából” kimozdulni, és valódi kapcsolatba lépni az érintettekkel, hogy felgönyölítse a szálakat.

A filmből ugyan még egy trailer sem készült, a promóciója mégis érdekes, mert a szokásos bemutatók helyett eddig arra koncentráltak, hogy a filmbéli robotokat kínáló céget a valóságba emeljék. Erre a témára készült például a chooseyoursurrogate.com weboldal, ahol mintha a vállalat saját site-ját látnánk: elkészíthetjük saját surrogate-ünket, megismerkedhetünk a szolgáltatással, és hogy szerintük miért jó ez az embereknek. (A site a maga álweboldal műfajában egyébként zseniális darab.)

Aki esetleg rákap a történetre, annak érdemes felkutatni az alapot szolgáltató képregényt, aminek a film támogatására készült egy kiegészítő, előzmény darabja is. Ez utóbbiba lehet 11 oldal erejéig bepillantani az MTV jóvoltából.

Link: