— Film

— 2011. August 12. 10:17

— Írta: Kalugyer Roland

Trailer: Kaland

A Kaland című, Gerd Böckmann, Csányi Sándor és Marozsán Erika főszereplésével készült film egy újabb kísérlet arra vonatkozólag, hogy végre egy igazán jó filmadaptációval bővüljön Márai Sándor univerzuma. Sipos József filmjének trailerét a napokban adták ki, és a cikkben meg is tekinthető.

Noha lassan két évtizede már, hogy újrakiadásainak és az erre mutatkozó töretlen igénynek köszönhetően reneszánszát éli a rendszerváltás előtt elnémított Márai-életmű, még egy írását sem sikerült – szerintem – igazán jól filmre vinni. A 2006-os Az emigráns című életrajzi film – mely elsősorban a már Amerikában élő író utolsó éveit dolgozta fel – csak a téma fanatikusai számára volt érdekes anyag, és az Eszter hagyatéka is csak közelített az igazsághoz.

Most utóbbi rendezője, Sipos József vágott bele több jól ismert és jónevű színésszel a nehéz feladatba, és az már biztos a trailer alapján, hogy a korhangulatot és a műben rejlő feszültséget a helyszínek és díszletek képesek megteremteni. A film egy kusza szerelmi háromszög történetét meséli el, melyben egy idős, sikeres doktor (Gerd Böckmann) és annak fiatal tanonca és egyben fogadott fia (Csányi Sándor) kerül konfliktusba, mikor utóbbi meg akarja szöktetni előbbi fiatal feleségét (Marozsán Erika).

A Kalandot 2011. október 20-ától vetítik a magyar mozikban.


Kaland trailer