— Könyv

— 2008. December 1. 08:32

— Írta: Belányi József

A szövegíró és a könyv

Történt egyszer, hogy a szövegíró belebotlott egy könyvbe.
Pálfi Norbert, alás’ szolgája – mondta a szövegíró.
– Helló! Könyv. Famentes és nem éppen karakteres.
– És üres is, ha jól látom. Benépesíteném az oldalait, mint magyarok a Kárpát-medencét. Ha szabad.
– Fák lesznek? – csillant fel a könyv szeme.
– Egy egész erdő! Meg benne állatok, okosak és buták. Emberek és istenek szintúgy. A címe pedig legyen…
Noé Bandája?! – meredt magára a könyv. – Hát legyen.
És lőn.

A könyvet most meg is nyerheted tőlünk, ha a cikk végén található kérdésre jól válaszolsz!

Nehéz bármi eredetit írni egy kötetről, ami főleg átiratokból építkezik. Pálfi Norbert ugyanis Aesopus és La Fontaine állat- és tanmeséinek címeit megtartva, tartalmukat azonban a modernkor elvárásaihoz igazítva szerkesztette meg első könyvét. Természetesen a kivétel most is erősít: vannak saját kútfőről tanúskodó short story-k, és ezek általában jobban is működnek, mint a róka és a holló típusúak.

A Noé Bandája egyébként szerethető. Több okból. Például azért, mert a rövid tanmesék tökéletesen alkalmasak arra, hogy két villamos-, busz- vagy trolimegálló között kivégezzünk egyet-egyet. Vagy azért, mert vannak sírva röhögős darabok benne. Bár a leginkább Noé balfaszkodása mosolyogtatja meg az eredetiségre szomjazó olvasót. Az árvízi bárkás szerencsétlenkedései, az Istennel, valamint annak mélyénjével folytatott beszélgetései, illetve újabb szerencsétlenkedései zárják keretbe a könyvet. Ezekben az írásokban csillan meg igazán Pálfi Norbert élet- és társadalomfilozófiája a felszín alatt: szar alakok vagyunk, de élvezzük. Vagy valami ilyesmi.

A valamit valamiért elv azonban az egykori reklámszövegírónál is működik: a néhol kierőszakolt tanulságok és néhány harmatosabbra sikerült mese miatt az átlagoshoz konvergál az összhatás. Persze, ez csak akkor igaz, ha túlzottan komolyan vesszük magunkat. Strandoláshoz és bevásárlóközpontban való eltévedéshez viszont kifejezetten ajánlott, hogy jól kiröhöghessük magunkat. Mindkét értelemben.

Játék:

Strandra készülsz? Vagy éppen eltévedtél egy bevásárlóközpontban? Bármi is az indok, itt a lehetőség, hogy megnyerd Pálfi Norbert Noé Bandája című könyvét! Küldd el az alábbi kérdésünkre adott, helyesnek vélt válaszodat az info kukac kultblog pont hu-ra, és fohászkodj Fortunához! Eredményhirdetés e hét vasárnap, december 7-én, úgyhogy siess! Viszont ez alkalommal nem csak egy nyertes lesz, hanem ketten is befutók lehettek.

Kérdés: Milyen rokoni kapcsolat volt Noé és Matuzsálem között?

Linkek: