— Könyv

— 2008. January 19. 08:12

— Írta: Kita

Ady is volt másnapos

A tapasztalt olvasó már betéve tudja, milyen hatásvadász, a könyv kritikájából kiragadott részletekkel próbálnak meg egy-egy regényt eladhatóvá tenni. Ezek híján szívesen alkotnak tömör, megkapónak szánt szlogeneket, melyek fordulatos cselekményt, drámai jellemábrázolást és tartalmas szórakozást ígérnek. A mi könyvünk pedig ajándék hányószacskót. A mellékelt egészségügyi tasak nem az írói önkritika megnyilvánulása, sokkal inkább témába vágó melléklet. A Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan; A macskajaj regénye 52 recepttel – ahogy a címéből már ki is találhatjuk – az ivászat kissé kellemetlen következményével foglalkozik.

Bár a jelenség éppúgy fellelhető a kannásbortól részeg hajléktalan, mint a Johnny Walkertől kapatos üzletember életében, a történelem során mégis meglepően kevés említés született a témáról. Hiba lenne azonban azt hinni, hogy Ady Endre egyszer sem hányt egy átmulatott éjszaka után a Szajnába párizsi tanulmányútja során, vagy hogy Oscar Wilde soha nem fogadta meg két katzenjammeres fejgörcs között, hogy többé nem nyúl az üveg után.

Be kell látnunk, hogy bizony még az antik irodalom nagyjai is minimum szalonspicces állapotban ábrándozva írogattak eposzokat szerelemről és dicsőségről, afelett pedig végképp nem lehet szó nélkül elsiklani, hogy ha a bohém párizsi ifjak lemondanak az abszint által okozott mámorról, a szimbolizmus és az impresszionizmus talán sosem születik meg. Úgy tűnik, az alkohol és az elmebaj mindig is elengedhetetlen segítőtársa volt a művészeteknek. Ez alapján akár le is vonhatjuk a következtetést, miszerint irodalmi bálványaink nagy része javíthatatlan szeszkazán volt. A könyvben számos írást olvashatunk kis hazánk és a világ irodalmának nagyjaitól, továbbá a Cserna-Szabó AndrásDarida Benedek szerzőpáros ellátja az egyszeri olvasót 52 macskajaj elleni recepttel.

Azt pedig mindenki döntse el maga, hogy a mellékelt rókazsákot használni fogja-e.


A kötet elkövetői: Cserna-Szabó András és Darida Benedek

Linkek: