— Könyv

— 2010. April 13. 07:52

— Írta: Deák Ági

Afrika tegnap, ma és holnap

Az Afrika ma – Tradíció, átalakulás, fejlődés című könyv főként magyar, kisebb részt afrikai szerzők, négy téma köré épülő tudományos tanulmányait tartalmazza, amellyel Afrika múltját, jelenét, kilátásait és lehetőségeit összegzik. Tudományos jellege miatt a könyv nem tartozik a könnyed esti olvasmányok közé, az emberiség bölcsője iránt elhivatottan érdeklődők számára viszont gazdag és egyedülálló ismeretforrásnak számít.

Afrika szerepével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, az átlagember figyelme szinte teljesen elkerüli a kontinenst a hétköznapokban. Az emberiség bölcsőjéről hajlamosak vagyunk klisék szerint gondolkodni. Afrika említésekor járványokkal, bukott államokkal, éhínséggel, forrongó etnikai csoportokkal, törzsi hagyományokkal rendelkező, elmaradott, sőt halálra ítélt kontinens juthat eszünkbe, ugyanakkor nyersanyagban, erőforrásokban gazdag volta egyre jobban felértékeli szerepét. Afrika képének árnyalását és az Afrikáról kialakított, gyakran leegyszerűsített és fals véleményeket az Afrika ma című tanulmánykötet korrigálja.

Tudományos, ill. tudományos igénnyel megírt tanulmányokat tartalmaz a könyv, részletgazdag, pontos írásokkal van tehát dolgunk, amelyek négy nagyobb téma köré épülve igyekszenek a fekete kontinens múltját, jelenét és lehetséges jövőbeli útjait összefoglalni. A szerzők a következő dimenziókban folytatták vizsgálódásaikat, kutatásaikat: állam és államiság, az afrikai identitások, hagyományok és kultúra, ill. nyelvpolitikák. A kötetbe gyűjtött színes tudásanyag tehát a tudomány sok részterületét lefedi, s mint egyedülálló mű a hazai irodalomban az Afrika iránt érdeklődő diákok számára hasznos forrásanyag lehet politikai, társadalmi, gazdasági tanulmányaikhoz.

Mivel tanulmányokról van szó, ezért nyelvezetük, és rendkívül nagy információtartalmuk miatt igazán elkötelezett érdeklődést kíván meg olvasásuk, hiszen módszertani kérdéseket, fogalomdefiniálási problémákat is rendre részletesen kibontanak a szerzők. Egy-egy fejezet teljes megértéséhez pedig igenis rendelkeznie kell az olvasónak politikaismereti alapokkal, és történetelem tudással. Az ilyen tartalomhoz nem szokott, ill. az ilyen szövegben nehezen elmélyedők számára az egyébként érdekes, hasznos és gazdag könyv kevésbé lehet élvezetes. Ezért aki a szórakozást a tájékozódás fölé helyezi, az Afrika ma helyett inkább válassza Meryl Streepet és Robert Refordot és inkább maradjon Távol Afrikától.