— Könyv

— 2007. November 4. 13:19

— Írta: Nagy Nikoletta Anna

Akarsz álompolgár lenni? Tedd a nyelvedre és álmodj!

Álmodni veszélyes dolog, közben bármi történhet az emberrel, akár meg is ölhetik, miközben békésen szunyókál. Az álom rendkívül kiszolgáltatott állapot. Persze nem kell félnünk az álmoktól, mert ami ott történik, az nem a valóság.Kicsit másként van ez Jeff Noon ember-, szellem- és kutyahibridekkel, gépekkel benépesített világában, ahol a posztapokaliptikus Anglia fizikai és lelki nyomorából mindenki az álmok síkján keres menedéket, de legalábbis választ a kérdéseire.

Jeff Noon ötvenéves, angol novella-, dráma-, regényíró, zenész és festő. Szűkebb hazája Anglia ipari központja. Írásaiban ügyesen játszik a nyelvvel, új szavakat alkot, új kifejezéseket hoz létre. Ezek segítségével igencsak érzékletesen tudja leírni azt az általa alkotott univerzumot, amely a valóság és álom határán balanszíroz, és amelynek színfalai közt a Vurt (pontosabban az egész Vurt tetralógia – amiből a hírek szerint hamarosan film is készül) is játszódik.

Magát a könyvet egy barátom könyvespolcán pillantottam meg, és ahogyan ez lenni szokott, rögtön kölcsön is kértem. Megradagó volt a fülszöveg. Azok az elhasználtnak tűnő közhelyek, hogy letehetetlen, a feszültséget végig fenntartó vagy újszerű és provokatív, a Vurtra azonban mind igazak.Jeff Noon könyvének világa egy ijesztő jövőképet tár elénk. Ennek a világnak a lakói számára az álmok, melyek kiutat jelenthetnek a mindennapok fogságából, gyakran hordoznak magukban veszélyeket. Az álmok színes tollak formájában hozzáférhetőek és színüktől függően nyugtatóak, szépek, biztonságosak, vagy éppen halálosan veszélyesek. Mint minden drog esetében, itt is egyre durvább és durvább variációk kerülnek a (fekete) piacra.

Főszereplőnk, Firka egészen konkrétan és valóságosan kerget egy álmot, mégpedig a Sárgát. A Sárgáról mindenki tudja, hogy veszélyes is, halálos is, illegális is. Firka ebben az álomban veszítette el (talán túlságosan is) szeretett húgát. Mert ebben a világban az álmok igencsak valóságosak, hatnak a gyanútlan felhasználó életére – lopnak tőle azért, amit adnak, mert az egyensúly minden létező világok alapja és mozgatója. Firkának tehát nincs más célja, mint megszerezni a Sárgát és visszahozni Desdemonát, a húgát.

Ebben a meglehetősen kilátástalannak tűnő küldetésben társai a Szelíd Szajrésok. Elképesztő ámokfutásuk során rengeteg kemény helyzetbe, őrült kalandba kerülnek, különös és érdekes figurák színes kavalkádja kíséri utukat (hajánál fogva “összenőtt” szerelmespár, kutya-ember hibrid technósztár, robotszakács pornóművész feleséggel, vagy maga a JátszMacska, a történet karizmatikus “mindentudó” figurája). A “rendőrség” szivárványszín kígyók formájában veti magát hőseink nyomába, állandó menekülésre kényszerítve őket.Végül persze kiderül, hogy ki vagy mi mozgatja a szálakat, hogy Firka őrült tervének van-e értelme, és kitartása elnyeri-e jutalmát, hogy sikerül-e megszereznie a “Sárgát” és a Sárgában elveszett húgát.

Az író valóban kiválóan tartja fenn mindvégig a feszültséget, tipikusan olyan művet alkotva, amit egy hosszabb utazás alatt vagy egy pihenős délután-este végig lehet olvasni. Nem zavaró a számtalan nyelvújító, klasszikus szófordulatokat kitekerő, átalakító kifejezés (ez egyébként a magyar fordító és a magyar lektor munkáját is dícséri). Számomra ez a könyv egy hihetetlenül izgalmas utazás volt álom és valóság, tudat és tudatalatti mezsgyéjén, egy olyan világban, amely talán már nincs is olyan távol, mert mindig is itt volt, az álmainkban.Tedd a nyelvedre a tollat és álmodj…

Linkek: