— Könyv

— 2007. December 11. 14:23

— Írta: Belányi József

Bűnhődés és bűnhődés

Van egy rossz hírem azok számára, akik úgy gondolták, hogy a Harcosok klubja írója egykötetes szerző: Chuck Palahniuk írt, ír és írni fog! És nem is akárhogyan! Mondjuk, abban tuti van valami sorsszerű, hogy percekig kell gondolkodni a betűk sorrendjén és kiejtésén a vezetéknevével kapcsolatban. Reszkessetek, könyvesbolti eladók! Ha hülyének is néztek, amiért nem tudom kimondani a nevét, akkor is hajtani fogom a műveit. Mert bár nem a fent említett kultfilm alapjául szolgáló regénnyel kezdtem (ő igen, 1996-ban), a 2001-es Cigányút meggyőzött. Miről és hogyan?

Már a kezdés sem egyszerű. “Ha el akarnád olvasni ezt a könyvet, ne fáradj. Néhány oldal után úgyis elmegy tőle a kedved…” Ilyen felütés után ki az, aki nem olvas tovább? Ki az, aki még soha nem fürdött ott, ahol tábla tiltotta? Ki az, aki még soha nem szegett meg szabályt vagy utasítást, mikor úgy érezte, hogy “a biztonságunkat óvó törvények örök unalomra kárhoztatnak”.

Victor Mancini az 1730-as években dolgozik és a 21. században keres pénzt. Időutazásról szó sincs! Legalábbis egyelőre. Főhősünk egy afféleChuck Palahniuk hagyományőrző falu szerződéses ír szolgája, korhű segédeszköz a turistáknak és a kisiskolásoknak. Esténként viszont hősöket csinál, hogy a megmentőktől kapott hálapénzből fizethesse egyre haloványabb édesanyja szanatóriumi költségeit. Anyu egyébként nem egyszerű. Minden létező szemétséget és átbaszást megcsinál, hogy ő legyen “az izgalom motorja az emberek életében”. Ez általában sikerül is neki, ezért nem meglepő, hogy alkalmanként lopott iskolabusszal rabolja el csemetéjét eltávozásaikor.

Az sem lehet túlságosan meglepő, hogy zaklatott gyermekkora után Victor inkább az unalmat választaná. Ehelyett krónikus szexfüggő, mániákus önfullasztó, katartikus bűnátvállaló. Már csak az a kérdés, hogy egy idősek otthonának álcázott agytemetőben kinek higgyen az ember.

Társadalomkritikával csontig átitatott, színes kis bélyeg ez a regény. Nem szabad meglepődni, ha néha hangos “azt a kurva!” hagyja el a szánkat a villamoson vagy a vécédeszkán ülve. Törődjünk csak bele csendben, hogy az ukrán felmenőkkel rendelkező amerikai tudja a dolgát. Ráadásul nagyon.

Van egy jó hírem azok számára, akik nem tudták eddig, mit vegyenek nekem Karácsonyra (de a Halálkultusz már megvan!).

Linkek: