— Könyv

— 2008. February 13. 17:46

— Írta: Belányi József

Dr. Frankenstein írót gyárt

Megint játékos kedvemben vagyok, ezért úgy döntöttem, hogy leírom, szerintem milyen hozzávalók felhasználásával lehet létrehozni egy Christopher Moore-hoz hasonlóan vicces írót. Bár az említett úriember munkásságából egyelőre csak egy könyvet ismerek, nevezetesen a Mocskos meló címűt, azért belevágok. Ha valaki ki tudja “tenyészteni” útmutatásaim alapján a klónt, akkor jelentkezzen a Playboy szerkesztőinél, ők ugyanis keresik az ilyet. Akkor lássunk is hozzá!

Vegyük a legformálhatóbb alapanyagot, egy újszülöttet. Esti mese helyett olvassunk neki Rejtő-regényeket, hogy a legképtelenebb alapötletek is hétköznapinak tűnjenek számára. Óvodás korában Cartoon Network helyett nézessük vele végig többször a Monty Python-életművet – külön figyelmet szentelve a Gyalog galoppnak, így a nem vicces dolgokban is meglátja majd a humort. Amint megtanul olvasni, pakoljuk tele a polcát Vonneguttal és Örkénnyel, elérve ezzel nála azt, hogy zsigerből lássa a mélységet, az abszurditást és a groteszket. Ezek után hagyjuk egy ideig, hadd keresse a saját útját, végül úgyis rá fog találni a sikerhez vezetőre. Kábé ötven év, és a teremtény képes lesz megírni a Mocskos meló című könyvet. Ha szerencsénk van.Christopher Moore

Ha nincs, akkor vegyük kezünkbe fent említett úr fent említett regényét. Nem irodalomtörténeti műremek, sokkal inkább egy nehezen letehető, élvezetes és sodró utazás a fekete humor országába, miközben érezzük, hogy a szerzőben is munkál a gyász, akárcsak főhősében. Hamvazó Károly (Charlie Asher) régiségkereskedő. Rögtön a könyv elején hatalmas veszteség éri, aztán még hatalmasabb meglepetés: kiderül, hogy ő a halál. Ha pontosak akarunk lenni, akkor igazából “csak” egyike azoknak, akik segítik a lelkek örökös útját a Földön. Illetve ő szűkebb környezetében, San Franciscóban.

A Mocskos meló tipikusan az a regény, aminek szinte lehetetlen írni a történetéről anélkül, hogy valami olyat áruljunk el belőle, ami csökkenti mások élvezetét. Vannak benne persze várható, vagyis inkább sejthető fordulatok, de a csetlő-botló “bétahím” története egyáltalán nem hétköznapi. Az utolsó csavar pedig mindent visz!

Még valami pulzál vörösen már messziről a könyvről és írójáról. Alapos vallási kutatás (katolicizmus, buddhizmus, többistenhit, satöbbi) előzte meg, valamint Mr. Moore minden bizonnyal sokat beszélgetett hospice-önkéntesekkel, gyászolókkal.

Van még valaki, akit az Agave Kiadónál megjelent kiadvány kapcsán meg KELL említeni? Van bizony! Egyetlen elgépelést találtam a könyvben, és ez nem kis szó, ugyanis dolgoztam korrektorként egy azóta megszűnt napilapnál. Mindez Balogh Zsolt-nak köszönhető, aki alapos munkát végzett.

Linkek: