— Könyv

— 2009. August 9. 12:40

— Írta: Várnagy Szabolcs

Én kis terrorista, pusztítani el rothadó Amerika – avagy Pygmy, Chuck Palahniuk új könyve

Ajtó kopog, kukucskáló kinéz, futár hoz könyv messze Amerikából rendelve internet. Lehetne kobra torokfogás, katt-nyit-paff, futár nyak megragad, szem kidülled, csomag elvesz, ájult tetem lépcsőházba dob. Ám én nevezett blogger fizet, Chuck Palahniuk legújabbja olvasni kezd, Operáció Pusztítás később. Chuck Palahniuk májusban megjelent, Pygmy névre hallgató könyvét egy 13 éves, cserediákként Amerikába kerülő kis terrorista egység szemszögéből, nyelvezetével és nyelvtanával követhetjük nyomon, amint a kiképzői által beleégetett, őrült tervét kivitelezi. Az író fejében egy kérdés lebeg: “mi az, amit még leírhatok büntetlenül?”. Hogy mindeközben az olvasó fejében mi jár, azt a tovább után megtudjátok.

Palahniuk szereti, ha figyelmesen olvassák a könyveit, és különbözőmódszerekkel igyekszik elérni, hogy ne roboghassunk csak úgy át rajtuk,ám a legmeredekebb próbálkozása eddig a Pygmyben került bevetésre. Egy kis ízelítő:

“Respected potential reproductive vessel, request engage preliminary foreplay ritual prior genital coitus.”

Az hagyján, hogy a kis terroristánk teljesen rideg, formális nyelven beszél, de mindezt egy fiatal cserediák tört angoljával teszi, képregényekbe illő hangutánzó szavakkal és vad asszociációkkal, megfűszerezve azzal, hogy épp a pubertás korban jár, így a mellek és az erekciója jócskán eltereli a figyelmét. Mindez azt eredményezi, hogy az olvasónak magának kell minden egyes mondatot fejben kiegészíteni: első körben ragozni, aztán összerakni a különböző jelölésekből, hogy mire is gondol. Mondanom sem kell, ez az írási technika igencsak fárasztó, két fejezet után (max. 5 oldal) teljesen lezsibbaszt.

A Pygmy le sem tagadhatná íróját, fő-anti-hősünk a harmadik fejezetben már megerőszakolja a helyi iskola mindenkit pesztráló keménylegényét egy szupermarket illemhelységében. A leírás módja is a tőle megszokott: szinte érezzük az esemény közben szorongatott, vértől, váladéktól és ondótól bűzlő pénz szagát.


Chuck Palahniuk – Pygmy trailer

Palahniuk jólmegmondása ezúttal a fiatalságot vette célkeresztbe, és középiskolások segítségével tolja a képünkbe, hogy mennyire romlott az egész amerikai társadalom. A könyv kevés helyszínen játszódik: iskola, családi fészek, szupermarket, vallási centrum. Ezen helyekkel igyekszik megmutatni, hogy azért velejéig romlott Amerika, mert mindenki mindenhol korrupt, kezdve a pedofil apáttal, folytatva az alagsorban a többi szülővel vibrátor-tesztelő partit tartó anyukával és a megerőszakolt diákkal, aki később mészárlásba kezd.

Ám a téma ellenére ez volt az első Palahniuk könyv, ahol a nála megszokott gyomron vágás elmaradt. Ami kezdetben úgy tűnt, hogy az előnyére fog válni, a végére már túl szájbarágós lett és unalmas. A nyakatekert nyelvtana miatt egyrészt nem tudtam azonosulni a szereplővel, másrészt a durva jelenetek súlya sem jött át rendesen. De, ha ez nem lenne elég, sem a téma, sem a humor nem volt elegendő ahhoz, hogy kitartson és ne laposodjon el a könyv végére. Jobb lett volna, ha egy novella marad ez a regény. Akkor nem vesztett volna a tört angol az érdekességéből, a felhozott társadalmi parák és a poénok pedig nem lettek volna ezerszer elismételve.

Végül, bármily szomorú is ezt írnom, de csalódott vagyok. Palahniuk könyvei közül a Pygmy az egyetlen, amit nem olvasnék el újra. Ha már az úr minden más könyvét olvastad, akkor hajrá, de ha nem, akkor javaslom, hogy előbb a többin legyél túl. Ízelítőként olvasd el a korábbi Palahniukes bejegyzéseinket!

Korábban a Kultblogon:

Link: