— Könyv

— 2008. January 23. 14:31

— Írta: Várnagy Szabolcs

Folytatásos geekirodalom

Key West kis városát megszállta a kedvenc, technokrata bűnbandánk,hogy webkamerákkal hálózzák be az utcákat, szállodákat, kocsmákat, ésellenőrzésük alatt tartsanak mindent, a részeg, kalózt játszóturistáktól a másik három bandáig, akik egy üzleti tanácskozásratoppantak be. Míg az ittas álkalózokkal kevés baj van, a másik hárombanda komoly nyűggel jár, főleg, ha még egy halott nőt is a nyakukbasóznak. A Mile Zero egy jó folytatása a korábbi G33k Mafia könyvnek, amegszokott kocka-humorral, csavarokkal, összeesküvésekkel,ellenszövetkezésekkel, ellen-ellenszövetkezésekkel, és azellen-ellen-ellenszövetkezések megfúrásával.

Kezdjük egy kis visszatekintéssel. A G33k Mafiát azért szerettemmeg, mert mind a történetét, mind a megjelenési formáját tekintve egylehetséges alternatívát mutatott, hogy lehet másképp csinálni. Nemtetszik, hogy bármit meg lehet tudni rólad egy pillanat alatt, mivel azegész életedet különböző adatbázisokban elektronikusan rögzítik?Szakadj el a nyilvántartásoktól, készíts hamis személyazonosságokat,takarítsd el a nyomaidat, keríts magad köré egy vállalkozó szellemű, lehetőleg zakkant kockákból, hekkerekbőlálló bandát, és a vállalatokat kijátszva lopj azoktól, akikmegérdemlik, miközben nem függsz semmitől, és azt teszel, amit akarsz.Nem tetszik, hogy a könyvesboltok polcain csak bizonyos könyvek vannak,és azok is marha drágán? Add ki a könyved a neten, hadd töltse lebárki. Ez volt az első Creative Commons licensz alatt kijött könyv, amitolvastam, és ekkor jöttem rá, hogy attól, hogy valami ingyenes, méglehet, hogy baromi jó.

Ha húsz évvel ezelött jelenik meg, akkor azt mondanánk a G33kMafiára, hogy sci-fi. Hekkerekkel, webkamerákkal, lehallgatásokkal, ésegy halom elektronikus mütyűrrel. Ám ez már a valóság, és egysajátságos ízt ad a könyvnek, hogy az ember úgy érzi, amit olvas, azmind megvalósítható. Persze nem lenne olyan egyszerű, de nincsenekbenne lehetetlen dolgok. Mintha egy kalózregényt olvasnánk, csak épp a maiértelemben vett kalózokról, akik bár nem riadnak meg, ha ki kell kelni akarosszékből, hogy beverjék valakinek a képét, de a tengeri csatákat leváltották a cyber-támadások.

De a kalóz hasonlat után nehogy valami félszemű arcokra gondoljatok,akiknek az üvegszemébe hőérzékelős kamera van rejtve, és a falábaegyben wi-fi antenna és access pointként is szolgál. Imádnivalófiatalokról van szó: egy ex-képregényíró és dizájner, a barátnője, akimellesleg a banda feje, és egy műszerész csajszi, aki összetákolbármit, feltéve, hogy vannak benne áramkörök. A régi banda egy új taggalis kiegészült, egy kung-fu mester transzvesztitával, aki tud mindenről, ami a városkában zajlik, kikezd bárkivel, és ismeri a fél órásorgazmusok titkát.

Ők négyen egyfajta modern Robin Hoodkéntpróbálnak megélni, ami a kis turistavároskában abban nyilvánul meg,hogy a Galaxis Útikalauz Stopposoknak repülő, meg nem álló házibulijaáltal inspirálva elindítottak egy vándorló, ám véget nem érő partit,aminek a bevételéből igyekeznek fedezni a város megfigyelésénekköltségeit (mert bizony a webkamerák sokba kerülnek), és mindeközben nyaralókban szállásolnak el embereket, atulajdonos tudta nélkül. Nem épp nagyszabású, de a kis városkában ennéltöbb lehetőség nincs.

Az előzmény: Rick Dakan - G33k MafiaEkkor kerül elő egy régi cimbora, Winston,aki üzleti tárgyalást szervezett le a városban, hogymegbeszéljenek egy tervet, ami lehetőséget nyújtana a bandánknak, hogykitörjenek Key Westből. Persze semmi sem egyszerű, főleg olyanemberekkel nem, akik egymásban sem bíznak, és gyakran még azt semszabad elhinni, amit kérdeznek, mert valami hátsó szándék lapulmögötte, ami az egyikük-másikuk malmára hajtaná a vizet, lehetőleg úgy, hogy atöbbiek malma nem ám, hogy megálljon, de még össze is omoljon.

AG33k Mafia: Mile Zero pár nap keszekusza eseményeiről szól, miközben afőhőseink megpróbálják visszaszerezni az uralmat a város felett, ésigyekeznek kiűzni a sok ott termett barmot úgy, hogy közben ne legyentömegmészárlás, de mégis kapjanak egy kisebb, de lehetőleg nagyobbszeletet a zsíros üzlet hozadékából. Mindeközben megtartva az előzőkönyv olvasmányosságát, és a bájos kocka humorát végig, a 42 fejezetenkeresztül. És nem, az sem véletlen, hogy pont 42 fejezetből áll a könyv.

Bárazt hozzá kell tennem, a folytatás sokkal kevésbé geek, mint az előd.Kicsit hiányoltam az első könyv netes baromságait, aképregényes poénokat. Persze azért itt is akadtak belőlük, de ahelyszín inkább azt kívánja meg, hogy személyesen intézkedjenek, és ne fecsegjenek marhaságokról. Plusz,a banda most csak négy tagból áll, így nincs meg a nagy közösségifíling sem, a lanpartikat idéző, számítógépekkel csordultig telepakoltszobákkal, üres pizzásdoboz-hegyekkel, és random, soha nem látottemberekkel a konyhában sörözéssel. Viszont ettől függetlenül a MileZerot sem lehet letenni, ha egyszer elkezdi olvasni az ember, akkorugyanúgy végigrágja két nap alatt, mint ahogy azt azelsővel tette.

Végeredményben a G33k Mafia: Mile Zero egy remekfolytatás lett. Más környezet, más emberek, ám mégis előbukkannak régiismerősök, és hozza az elvárt színvonalat. Személy szerint az elsőkönyvet jobban szerettem, de hát ez az én bajom. Ettől függetlenül máralig várom, hogy a következő megjelenjen. Ha még nem olvastad a G33kMafiát, azzal kezdd, ha már megtetted, akkor bátran ajánlom a Mile Zerot is.

Kattints Rick Dakan honlapjára, és rántsd le a könyveket! (De persze megrendelheted hagyományos formában is.)

Linkek: