— Könyv

— 2007. September 4. 07:41

— Írta: Varga Csaba

Worldcon és Hugo-díj 2007

Augusztus 30. és szeptember 3. között tartották az idei Worldcont, a science fiction műfajának legnagyobb éves gyűlését, amelyet ez alkalommal Nipponban rendeztek. Akármilyen hihetetlen is, ez volt az első Japánban tartott sci-fi maraton, ahol csúcspontként, szeptember 1-én 18 órai kezdettel megtartották az idei Hugo-díj átadását is, ami a sci-fi alkotók legnagyobb elismerése világszerte.

A World Science Fiction Society által szponzorált Worldcon nem kizárólag a tudományos fantasztikumoknak ad otthont, de ezen az eseményen részt vehet gyakorlatilag bármilyen fiktív műfaj, amelyek nagy általánosságban besorolhatók a fantasy és a sci-fi gyűjtőkbe. Ettől még persze a sci-fi marad a legfontosabb beszédtéma és fő fonál: dedikálnak a jelentős cyberpunk írók, megjelennek furcsa öltözékeikben a Startrek rajongók, beszédet tartanak a jövőt a jelen problémáitól teljesen mentesen vizsgálni tudó legnagyobb agyak, és így tovább. Az egész találkozó csúcspontjaként pedig egy egészestés ceremónia keretében átadják a 2006-os év legnagyobbat alkotott fantasy és sci-fi mestereknek vagy alkotásoknak a Hugo-díjat.

Az Nippon 2007-en jó néhány olyan program volt, amiért csorgathattuk a nyálunk, így néhány ezer kilóméter távolságból a menetrendet böngészve. Az egész programsorozat például egy olyan kerekasztal beszélgetéssel nyitott csütörtök koradélután, hogy milyen lehet az idegen lények zenéje, amin a U2 gitárosa, a Worldcon egyik ősszervezője, és egy sci-fi író-újságíró tanakodott. A további beszédtémák között megtaláljuk a számítógépek jövőjét, a kiborgok érzelemvilágát, a gonosz világuralomra törőket, az anime rajzfilmek hősnőinek emancipációját, vagy hogy mennyire valóságosak a CSI tévésorozat technikai részletei. Bármi és minden, ami a futurizmussal vagy a jelen technikai vívmányaival kapcsolatos.

Nippon 2007

Ha valaki azt gondolja, hogy a találkozón csak a szájukat jártatják a hájas seggű geekek, akkor nagyon el van tévedve. Ugyanis ott vannak például a kockafejű könyvmolyok is, akik a világ legnevesbb sci-fi íróinak autogramjaiért állják ki a kígyózó sorokat. Mellesleg meg rengeteg olyan program van, amikor az egész témát élőben láthatjuk, ahogy a varázslat történik. Nyílt írói est, ahol egy történet kerekedik ki, élő szerepjáték, ahol egy film pereg le, workshop, ahol például egy festő alkot a nyilvánosság előtt, vagy épp problémamegoldó agytorna, ahol a világ legdurvább zsenijeinek dobnak be egy komoly technológiai problémát, hogy ha már így összegyűltek, ugyan oldják már meg 48 óra alatt. És megoldják.

Aztán a sok jövés-menés és tevés közepette mindenki dörzsöli a tenyerét, és várja a szombat estét, amikor 18 órakor kezdetét veszi a Hugo-díj ceremóniája. A díjkiosztón természetesen ott van a szakma és a rajongók apraja-nagyja, hogy megtudják, kik és mely akotások kapják az év legfontosabb sci-fi kitüntetését. A teljesség igénye nélkül az eredmények:

 

  • Legjobb regény: Vernor Vinge – Rainbow Land
  • Legjobb kisregény: Robert Reed – A Billion Eves
  • Legjobb novellette (ez vhol a kisregény és a novella között van): Ian McDonald – The Djinn’s Wife
  • Legjobb novella: Tim Pratt – Impossible Dreams
  • Legjobb film: Pan’s Labyrinth
  • Legjobb sorozat epizód: Doctor Who – Girl in the Fireplace
  • Legjobb művész: Donato Giancola
  • Legjobb fanzin: Science-Fiction Five-Yearly

 

Naomi Novik - His Majesty's Dragon Az eredményekhez azért az nem árt tudni, hogy a mezőny sem volt egyszerű olyan nevekkel a felhozatalban, mint a legjobb novellára jelölt Neil Gaiman, vagy a filmek között szereplő Scanner Darkly. A legjobb regény kategóriában már jelölésével szép eredményt ért el az abszolút friss húsnak számító Naomi Novik, akit így sem hagytak kitüntetés nélkül, és neki ítélték a legjobb új írónak járó John W. Campbell-díjat.

A Worldcon parádé ez után még két napig tartott, magában foglalva a hétfői díszvacsorát, ahol méltóképpen meglakatták az előző napi díjazottakat, majd kedden éppen délben lehúzták a rolót. Így utólag visszatekintve, azok, akik ott lehettek valószínűleg nem felejtenek, mi meg ismét gazdagabbak lettünk egy besírással. Hatalmas pozitív oldala viszont a dolognak, hogy ami az írott Hugo-díjasokat (sőt az összes nevezettet) illeti, mindenki eldöntheti maga, hogy mennyire volt korrekt az odaítélés, hiszen az összes iromány regényektől a novellákig letölthető teljesen ingyen a netről. Ehhez linkek a Nippon 2007 hivatalos honlapján található, a nevezettek listájánál.

A következő Worldcon jövőre Devention 3 névvel jelentkezik majd augusztus 6. és 10. között Coloradóból, aztán továbbra is az amerikai kontinensen marad a rendezvény, és 2009-ben Montréalban tartják Anticipation címen. Így tehát ha sok sci-fi nagyágyút akarunk látni egy helyen, akkor még egy ideig várhatjuk az európai cont, vagy elmegyünk a könyvesboltba, és beköltözünk a sci-fi szekcióba. A várás meglesz, az utóbbival meg eddig sem volt gond.