— Könyv

— 2008. January 22. 07:12

— Írta: Nagy Nikoletta Anna

Illúziók kora

Daniel Wallace a mágikus realizmus egyik kortárs nagymestere. Ezt állítja legújabb könyvéhez, a Mr. Sebastian és a Fekete Mágus címűhöz írott fülszöveg. Ez nem is áll messze a valóságtól, tekintve, hogy szerzőnk nevéhez fűződik az a regény is, mely Tim Burton szürreális kalandfilmszerűségének, a Nagy halnak alapjául szolgált.

Olvasd a cikket, és nyerd meg a könyvet magadnak!

A címében is provokatív könyv (egyébként csak magyarul hat így, átverve picit az okkultizmus lelkes rajongóit) hangulata nem áll távol a Nagy hal atmoszférájától. Az elbeszélés lényegében visszaemlékezések, naplók és beszámolók sorozata, amelyek elméletileg szerves egységgé állva a “fekete mágus” történetét igyekeznek rekonstruálni. Nagyon érdekes a regény szerkezete. A keretbe foglalt mese a mágus, Henry Walker életének szakaszait veszi sorra, mégpedig lineáris időrendben.

Daniel Wallace, a könyv szerzőjeA jelenben Henry egy cirkuszi társulat szerencsétlenkedő, megvetett és kigúnyolt bűvész műsorszáma. Illetve csak volt műsorszáma, ugyanis eltűnt. A mágus története azok visszaemlékezései révén elevenedik meg előttünk, akik valaha ismerték, akiknek közük volt hozzá a múltban. Így megszólal a cirkusz “erős embere”, igazgatója és egyik fő attrakciója, a csontlány, Jenny. Kiegészíti a sztorit az a magánszimat is, akit Henry felkutatására béreltek fel.

Főhősünk élete lényegében a bosszú története. A bonyodalmak akkor kezdődtek, amikor fiatalon elveszítette édesanyját, apja pedig gyermekeivel együtt jómódból szolgasorba zuhant, amit képtelen volt felfogni, és alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. A gyermekek saját kis mesevilágukban éltek, ahol a csodák természetes módon fértek meg a betonkemény valósággal, s e kettő elválaszthatatlan egységbe rendeződött. Henry már nagyon ifjan találkozott a gonosz megtestesülésével, utána mindig követte útját, és soha nem tudott teljesen függetlenné válni tőle, de bosszút esküdött ellene. Eldöntötte, hogy nem nyugszik addig, amíg bosszúját be nem teljesíti, vagy bele nem pusztul. Érdekes, hogy mindezen eseményeket külső nézőpontokból, kívülállók által ismerhetjük meg. Mások szemén keresztül látjuk Henry sorsának alakulását, életének tragikus fordulatait, a gonosz működését a világban.

A regény eredeti borítójaA regény másik hőse, Mr. Sebastian. Ő a Gonosz, akit Henry eleinte csodál, akitől tanul, és akivel szövetséget köt, akit folyamatosan, egész életén át keres, és végül ő az, akit el akar pusztítani. Számtalan neve és megnyilvánulási formája van, de arca csak egy. Nem hiszem, hogy ezzel túl sokat árultam volna el, a fordulatos, lendületes cselekmény, a világháború után éledező és csodára váró Amerika miliőjének érzékeletes bemutatása úgyis magával ragadja majd az olvasót.

Izgalmas, érdekes könyv a Mr. Sebastian és a Fekete Mágus, erős jelenetekkel, nagyon komoly és mély kérdésfelvetésekkel. Az emberi kapcsolatokat helyezi a cselekmény középpontjába, hisz hősét is kapcsolatain keresztül ismerjük meg. Henryt relációi határozzák meg, ezért marad a róla festett kép örökké változékony, bizonytalan vonalakkal határolt. A szemfényvesztés és a csalás szintén főszereplővé avanzsálnak, mozgatják az eseményeket. Érdekes játék ez az illúziók és tények határán. Tényleg semmi sem az, aminek látszik. Mégis valahol érezni lehet, hogy előbukkan a sok talmi alól a könnycseppekben, vigasztaló mosolyokban és segítő kezekben rejtőző jóság, ami elmossa és feloldja ellenpólusát.

Játék:

Most megnyerheted Daniel Wallace új könyvét, és ehhez csak az alábbi kérdésre kell helyesen válaszolnod. A megfejtésed küldd az info kukac kultblog pont hu címre, és hogy nyertél-e, megtudhatod itt, a site-on már most szombaton (január 26-án)!

A kérdés: Milyen (beteges) gyűjteménye van Daniel Wallace-nak?

Ha belejöttél a játszásba, és van kedved még egy másik könyvet is megnyerni, ne feledd, hogy még tart a Lazacfogás Jemenben című könyvért a játékunk. Lapozz át oda, és játssz ott is!

Linkek: