— Könyv

— 2008. January 26. 19:35

— Írta: Varga Csaba

Lazacfogás és Mr. Sebastian játék

A Kultblog első két nyereményjátéka a mai napon ért véget. Köszönjük mindenkinek, aki játszott! Az első kör kérdésre mérsékelt mennyiségű választ kaptunk, a másodikra viszont már egész sokan írtatok. Emlékeztetőül: a Lazacfogás Jemenben duplán volt nyerhető (az egyikben Komédiás blogpostjával, yeah), a Mr. Sebastian és a Fekete Mágus pedig egy példányban keresett gazdát, így utóbbi nyertese még mákosabb. Akikhez a könyvek vándorolnak, azoknak jó olvasást! A nyertesek neveiért bökj a továbbra!

A Paul Torday könyvet nyerte: Maitai és Ana. (Szerk, 2008-01-27: Ana visszamondása után a nyertes Pazzo! Részletekért lásd a kommenteket lentebb.) A Komédiás-féle extra változatot Maitainak ítéltük oda (for the record: a két nyertest sorsoltuk, és csak a kettő közül volt az odaítélés) a második kérdésre adott válasz alapján. Alább oldvasható!

Kérdés: Te hogyan telepítenél lazacot Jemenbe?

“Tervem kulcsa a ragaszkodás. A lazacok 90%-a abba a patakba tér vissza ívni, ahol született, ezért nyilvánvaló, hogy ikra alakjában kell õket odaszállítani. A jemeni fennsíkokon számos kisebb patak található, amik a szárazság miatt átmennek ugyan párába, de mégis csak ott vannak. Tehát ezekbe kell betenni az ikrákat keltetés céljából, miközben a The Rembrandts: I’ll be there for you címû számával szórakoztatjuk õket (bár a hal hallása nem túl fejlett, de mégis csak hal(l) (én kérek elnézést)! A költségvetéstõl függõen víz alatti kivetítõket is telepíthetünk, amelyeken az emberi kultúra csúcsait (Jóbarátok, Gyalog galopp stb.) ismertetjük a zsenge halacskákkal, mintegy csírájukban vesszük kezünkbe ébredezõ esztétikai érzékük formálását. A lazacok szaglása jó, ezért fontos, hogy a patak közvetlen szomszédságában legyen legalább egy nagy forgalmú büfé, ahonnan tradicionális jemeni ételek illata száll, és morzsái potyognak a patakba, mindjárt születésük után éreztetve a lazacokkal jemeni voltukat. Amikor kikelnek, felesleges volna visszatartani õket, ezért, mint jó amish szülõk, megengedjük nekik, hogy nemi érésükig szabadon kóboroljanak a világban, és elszállítjuk õket a közeli Indiai-óceánba, hiszen úgyis visszatérnek. Természetesen nem vesszük le róluk a kezünket. Annak a területnek a határára, ahol bent kívánjuk tartani õket, transzparenseket helyezünk el a víz alatt “Holnap ingyen alkohol itt!” felirattal. Rendszeresen szervezünk tengeralattjárós kirándulásokat, melynek során turistáink a látótávolság maximumából megcsodálhatnak egy rakás tökegyforma, szürke, megzavarodott halat. A projekt finanszírozásában ezeknek a túráknak komoly szerep jut. Amikor eljön az ívás ideje, kijelölünk egy pontot a jemeni parton, ahol össze kívánjuk õket gyûjteni, és itt valóban alkoholt eresztünk a tengerbe. Már említettem a lazacok kiváló szaglását, mint elsõdleges tájékozódási eszközüket, nos, most éppen ennek alapján találnak mind oda. Innen játszi könnyedséggel juttathatjuk õket a kívánt patakba, ahol õsi ösztönük (ld. még ugrálj, ugrálj, aztán vagy közösülés, vagy repülés a horgász karjaiba) elvégzi az utolsó lépést.”

A Mr. Sebastian könyv játékunk egyetlen szerencsés nyertese: Séra Natália.

Gratula a nyerteseknek, és mindenkinek köszöjük, aki játszott! Hamarosan további nyereményjátékok is várhatóak. Stay tuned!