— Könyv

— 2009. January 6. 17:48

— Írta: Varga Csaba

Legjobb cuccok 2008-ban: KÖNYV és SZÍNHÁZ

Végül, de nem utolsó sorban befutunk a 2008-as legjobb listák utolsó darabjával, amelyben O_see_as_i és Silvermoon összeírták, hogy szerintük mit volt a legjobb olvasni a tavalyi évben a magyarul kiadott könyvek közül. Annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy egy tehénfoltos borító és a mesék magasan emelkedtek ki az éves termésből. Ráadásként a nem éppen elmebeteg sebességgel rohanó színház rovatunk is életjelet ad egy rövid, háromdarabos toplista erejéig.

2008-ban elég szaporára alakult a Könyv rovat a Kultblogon, ami egyrészt azért alakulhatott így, mert a hazai kiadók termeltek témát bőven, illetve ezúton is szeretnénk megköszönni a könyvkiadók támogatását. Tőlük kaptuk ugyanis a legtöbb kritikára szánt anyagot az évben, ráadásul nekik köszönhetően tudtuk a legtöbb nyereményjátékot is szervezni, hogy kulturális mentőmellényt dobjunk időről-időre nektek, olvasóknak. Azt is hozzá kell tenni, hogy bár osztottunk a kiadványokra hideget és meleget is bőven, ebből soha nem volt atrocitás vagy orrfelrántás a kiadók részéről, hanem a kritikát elfogadva kaptuk továbbra is az alapanyagot az újabb cikkekhez.

A negatív olvasmányélményeket az új év lendületével vágjuk be a sarokba, és nézzük inkább azt, hogy mely könyvek nyerték el leginkább kritikusaink tetszését 2008-ban!

O_see_as_i:

  1. Erlend Loe: Doppler
  2. Christopher Moore: Biff evangéliuma
  3. Nick Hornby: Betoncsók
  4. Kondor Vilmos: Budapest Noir
  5. Maros András: Limonádé

Silvermoon:

  1. Neil Gaiman: Sosehol
  2. Szerb Antal: Utas és holdvilág
  3. Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
  4. Viktor Pelevin: A rettenet sisakja
  5. Jonathan Lethem: Árva Brooklyn

A Színház rovatunkat eddig úgy ismerhettétek, mint egy nem különösebben vágtázó, éves szinten tízes nagyságrendű írást termelő, margóra szorított szekciót. Az talán már feltűnt, hogy a palettát színesítendő ezt a novemberi redesignnal egy időben átkereszteltük Színház/Tánc rovattá. Amit viszont még biztos, hogy nem tudtok, hogy az új év új életet lehel majd az oldalnak ebbe a részébe is, és jóval nagyobb rotációban olvashattok majd színházi és táncelőadásokról, eseményekről kritikát, beszámolót és ajánlót. Erről további részleteket hamarosan megszellőztetünk, addig viszont tekintsünk vissza 2008-ra, és nézzük meg Silvermoon szemén keresztül, hogy melyik előadásokért érte meg színházba menni tavaly!

Silvermoon:

  1. Akropolisz (Bárka)
  2. Frankenstein-terv (Bárka)
  3. Katharina Blum elveszett tisztessége (Pesti Színház)