— Könyv

— 2010. December 31. 11:57

— Írta: Varga Csaba

Legjobb cuccok 2010-ben: KÖNYV

A 2010-es évet a legjobb könyvek lajstromával zárjuk, ahol meglepő módon pont nem arról a rakás Agave és Galaktika kiadványról lesz szó, amiről az év nagy részében beszéltünk. Ellenben győz a foci, kaphatsz pár érdekes zenetörténeti kiadvány címet, és az is szóba kerül, hogy miért izgalmas irodalomtörténetről olvasni.

Belányi József (o_see_as_i) szerint a könyv 2010-ben:

  1. Nick Hornby: Fociláz
  2. László Zoltán: Nullapont
  3. Matthew Jarpe: Szabadesés Rádió
  4. Cory Doctorow: Kis testvér
  5. Kondor Vilmos: A budapesti kém

Sajnos a 2010-es év nekem nem az olvasásról és a cikkírásról szólt, de a mentegetőzést inkább mellőzöm. A magyarul idén kiadott könyvekből egy top 5-ös listát azért így is össze tudok állítani, mert kifejezetten szerencsésen nyúltam olvasnivaló után az elmúlt 12 hónapban. Nick Hornby Fociláz című könyve két okból lett aranyérmes: egyrészt én is rúgom a bőrt, másrészt elég sok labdarúgó-mérkőzést tekintek meg élőben, így mindkét perspektívából remek csemege volt az angol önéletrajzi regénye. A lista közepén három jövőt firtató olvasmány áll. László Zoltán fantasy-sci-fije, Matthew Jarpe sci-fi-cyber-punkja és Cory Doctorow tízévmúlvája. A lajstromot az utóbbi évek magyar fenegyerekének, az ezúttal nem krimiben, hanem kémregényben utazó, a Budapest-sorozatot tovább gazdagító Kondor Vilmosnak a regénye, A budapesti kém zárja, amiről hamarosan külön bejegyzésben is beszámolok majd. 2011-re csak egy dolgot kívánok nektek: lapozzatok sokat, és olvassatok minket is!

Velkei Zoli (flynn) szerint a könyv 2010-ben:

  • Thurston Moore & Byron Coley: No Wave: Post-Punk. Underground. New York. 1976-1980
  • Labels Unlimited: Ninja Tune
  • Tim Lawrence: Hold On to Your Dreams: Arthur Russell and the Downtown Music Scene, 1973-1992
  • Dan Sicko: Techno Rebels: The Renegades Of Electronic Funk (Second Edition)
  • Rob Young: Electric Eden: Unearthing Britain’s Visionary Music

2010-ben az Agave és a Galaktika könyvei mellett szinte csak zenei témájú kiadványokat olvastam, ráadásul azokat se mind végig. A fent látható listában szereplő könyvek közül sem fejeztem még be mindet, de megérték a pénzüket, úgyhogy ha toplistát kéne csinálnom, akkor ez az öt könyv lenne 2010 legjobb választása nálam. (Agavét elfogultságból nem raktam a listába.)

Deák Ági (-Alice-) szerint a könyv 2010-ben:

  1. Murakami Haruki: Kafka a tengerparton
  2. Nick Hornby: 31 dal
  3. Szerb Antal: Magyar irodalomtörténet

Murakamit idén sikerült felfedeznem, több könyvét is gyors egymásutánban olvastam el, macskákkal teli, szürreális, misztikus világa pedig hihetetlen, rendkívül nagy erővel szívott magába. Murakamitól eloször a Kafka a tengerpartont olvastam, és mivel ez a regény indított el Murakami Japánjába, ezért ezt emeltem ki listám első helyére. Másodikként a zenei újságíró-focirajongó Hornby került. A 31 dal című esszékötete azért vált számomra különlegessé, mert egyszerre dolgozta meg az érzékeimet; egyszerre olvastam, hallgattam Hornby 31 dalát, miközben összeállt bennem is egy személyes zenei napló, ill. kreatív energiáimat is felszabadította, hiszen olvasás, hallgatás közben azonnal elkezdtem írni is róla. Ennyire intenzív és sokrétű “érzékboomot” pedig nagyon ritkán élek meg. Végül pedig, már csak azt kell elmagyaráznom, hogy egy irodalomtörténeti könyvvel miért érdemes foglalkozni az iskolapadon kívül. Szerb Antal irodalomtörténeti munkáját azzal az igénnyel vettem kézbe, hogy felelevenítsem az érettségi óta egyre inkább kopásban lévő tudásomat. Az általános és középiskolában egyoldalúan vett magyar irodalom Szerb Antal humoros és objektív interpretálásában megnyitja kapuit. Jó érzés volt végre arról is olvasni, hogy a magyarok nagyjaink – azon kívül hogy miért jók -, miért voltak egymáshoz vagy a nyugati írókhoz képest rosszabbak ill. elmaradottak. Szerb Antal kötete kihagyhatatlan az iskolapadban még ücsörgő és az onnan már kikerülő irodalomkedvelőknek is.