— Könyv

— 2010. June 13. 13:40

— Írta: Belányi József

Szemfogas kérdések – Christopher Moore: Vérszívó démonok

Maga Christopher Moore sem sejtette 1995-ben, hogy legújabb gegfergetege, a Vérszívó démonok egy trilógia kezdőrésze lesz a jövőben. A vámpírok ugyanis ekkor még nem élték második, folytatásokban megénekelt reneszánszukat. Hozzáteszem, hogy ez a könyv akkor is kilógna a klasszikusok közül, ha mostanában született volna, de éppen ezért szeretem ezt a beteg embert. Hősei után lassan ő is halhatatlan lesz, ha nem vigyáz. Nálam legalábbis biztosan.

Minden azzal kezdődött, hogy C. Thomas Flood író akart lenni. Nem is lenne ezzel probléma, ha emberünk nem egy indianai kisváros munkáscsaládjának sarjaként látja meg a napvilágot. Tommynak azonban ezt dobta a gép, ezért 19 évesen San Franciscóba költözteti írógépét és álmait.

Christopher MooreFriscóban eközben valami egészen más történt: Jodyból vámpírt csinált valaki. A húszas évei közepén járó, csinos lánynak egyedül kell erre (és minden ezzel kapcsolatos pozitív és negatív utóhatásra) rájönnie. Napkeltétől napnyugtáig gyakorlatilag halott, az éjszaka viszont szinte csak az övé. A “túléléshez” azonban segítségre van szüksége. És ki lehetne megfelelőbb választás, mint egy folyton kanos, a várossal csak ismerkedő fiatalember, aki éjszakás műszakvezetőként próbál elég pénzt szerezni ahhoz, hogy kitörjön? Természetesen senki. Tommy pedig menthetetlenül beleszeret Jodyba.

De mi van akkor, ha a pár közelében furcsa gyilkosságok történnek? Valakinek az szúrja a szemét, hogy Jody boldogul egyedül is, valakinek meg az, hogy mindig az áldozatok közelében van. Előbbi egy ötszáz éves vérszívó (akinek elég sok köze van Jody vámpírságához, illetve a közelében hulló emberekhez), utóbbi pedig egy zsarupáros, aminek tagjai a Mocskos meló című Moore-könyben is feltűnnek. Mr. Moore-t a cameózás nagymestereként is aposztrofálhatnám, de erről majd a következő cikkben.

A lelkes olvasóknak köszönhetően ugyanis az egyébként gyönyörűen lezárt love story folytatást kapott. A Totál szívás kritikája hamarosan szintén olvasható lesz a Kultblogon. A trilógia harmadik része pedig már kapható angolul, Bite Me címen. Remélhetőleg hamarosan az Agave virtuális polcán is megtalálhatjuk majd.

Kapcsolódó cikkek: