— Könyv

— 2008. February 10. 11:47

— Írta: Belányi József

Yin, yang nélkül

A tematikus dolgokkal mindig az a bajom, hogy csak egy szemszögből vizsgálják az adott témakört. Olyan, mintha egy pénzérmét csupán az egyik oldala alapján akarnánk tökéletesen jellemezni. Ha én a női testre és lélekre vagyok kíváncsi, és kizárólag női szerzők novellái alapján akarom megismerni, akkor a kép nem lesz teljes. A Szomjas oázis című antológia nem torz. Egészen egyszerűen hiányos. Nincs jelen benne a másik nézőpont, az ellentétes pólus.

Olvasd el a cikket, és nyerd meg a könyvet! (Update: apró malőr okán új kérdés a nyereményért! Ne felejtsd el újra megfejteni a megfejtenivalót!)

Rendesen belevetettem magam az utóbbi időben a yin-kutatásba. Dr. Csernus Imre írása után lecsaptam a Forgács Zsuzsa Bruria által szerkesztett kötetre – a kollégák legnagyobb megdöbbenésére. Hát tehetek én róla, hogy érdekel a női fenomenon?!

Mivel gyűjteményről van szó, nem kell attól félnünk, hogy az éjjeli szekrényen felejtve elveszítjük a fonalat. Nők nőről szóló novelláiról van szó. Az egyik jobb, a másik rosszabb. Van köztük szórakoztató, szóvirágosan túlírt, kicsit szétcsúszott, nagyon szétcsúszott. Egy valami azonban akkor is fel kell, hogy tűnjön mindenkinek, ha nem olvassa el az összes darabot: a nők szemében a nő a szerelemtől (szextől) és az anyaságtól lesz azzá, ami. Tényleg ennyire egydimenziós a legendásan kiismerhetetlen női lélek?

Önmegvalósítás és küldetéstudat csak nagyon kevés szerzőnél mutatkozik, de a punci ezekben is központi szerepet kap. Természetesen jó helyen van ott – férfi szemmel, de a test nem csak a szaporítószervekről szól. Ennél azért többet várna a kíváncsi hímnemű egy ilyen terjedelmes válogatástól.

Természetesen az előfordulhat, hogy én nyúlok mellé, és a hölgyeknek olyan tartalmat nyújtanak a rövid elbeszélések, amivel közelebb kerülhetnek saját testük sokszor önmaguk előtt is ismeretlen titkaihoz. Yangként egyszerűen nem érzem, hogy ehhez a yinhez kapcsolódva a tökéletes egyensúly állapotába jutnék. Ezért nem szeretem én a tematikus dolgokat.

Ha ki kellene emelnem egy novellát, akkor Szécsi Magda Dzsendzsi Mandalák című opuszát említeném, de nem teszem, amíg szépen lassan a végére nem jutok a kötetnek. Előbb teljesen megismerem, csak azután ítélkezek róla. Most biztosan sokan felhorkantok, hogy “hja, gyöngyöt a disznók elé… egy férfi ezt úgyse értheti”. Pedig éppen ez a baj: értem. A misztikus ködbe burkolt ismeretlenből vasgolyó lett. Bár ha elgurul, még mindig lehet futni utána.

Játék:

Most megnyerheted a Szomjas oázis című antológiát! Az alábbi kérdésre adott válaszodat küldd az info kukac kultblog pont hu címre, és hogy nyertél-e, megtudhatod itt, a site-on!

A kérdés: Mi a címe a Szomjas oázist megelőző antológiának, aminek egyik szerkesztője szintén Forgács Zsuzsa Bruria?

Link:

Update!

Minden játékos kedvű olvasónktól elnézést kérünk, amiért későn reagáltuk le a kommentben érkezett megfejtést. Alapos brainstorming után úgy döntöttünk, hogy egy új kérdés helyes megválaszolása lesz a nyerő. Az eddigi megfejtőket levélben is értesítettük a fejleményekről. A fair play legyen veletek!

Új kérdés: Melyik az a csont, amelyik különbözik a nő és a férfi testében?