— Zene

— 2012. January 24. 11:35

— Írta: Kalugyer Roland

20. Sziget Fesztivál: 8 új név a kalapból

Mintha elébe akarna menni a jubileumi Sziget az évek óta tartó fanyalgásnak, hogy kevés az igazán fontos és új név, így huszadik alkalommal deklaráltan “aktuális” és “trendi” zenekarokat ígérnek, melyekből a mai bejelentésnek köszönhetően immár kilencet ismerünk.

Már 2011-ben tudtuk, hogy az idei év egyik legfontosabb újjáalakult bandája, a Stone Roses tiszteletét teszi nálunk is, azonban az egyértelműen headliner név után most kaptunk néhány olyan zenekart is, akik talán csak Nagyszínpadig jutnak, de főműsoridőig nem. Ez persze nem igaz a Placebóra, hiszen a zenekar már sokadik alkalommal fog fellépni a Hajógyárin. Nehezen hiszem, hogy a hetedik albumát idén szerző banda ne töltené meg újra a placcot – nem volt olyan régen a Battle For The Sun, meg egyébként is, még nem halt ki az a generáció, amelyik minden házibuliban feltette az Every You Every Me-t. Duplázik a szintipopper Hurts is: tavaly már adtak egy épp annyira sikeres koncertet, hogy az A38 Sátorból felrángassák őket egy méterrel magasabbra.


Sziget Fesztivál 2012 – beharangozó videó

Az első olyan név, aki még nem lépett fel a Szigeten a Horrorsé, azonban ők is nemrég jártak nálunk: a Dürer Kertben zajongtak egy jóízűt, amire abszolút igényt is éreztünk egy olyan jól sikerült album után, mint a Skying. Talán ők az elsők, akikre azt mondjuk, hogy képviselik azt a fajta trendiséget, amit – vélhetően – szeretnének a szervezők a 20. Sziget kapcsán sugározni, azonban se a Subways, se a Mando Diao nem az a banda, akik az emelkedő boldogsághormon-szintünket megtartanák a magaslati levegőn. Mindkettő visszatérő vendég (előbbi az A38-on is), abból a fajtából, amit egy fesztiválon elnézeget az ember, de otthoni hallgatásra… hát, nem a trendiség jut eszünkbe.


The Horrors

Szerencsére az utolsó hármas jelentősen javítja az eddigi osztályzatot: a Crystal Fighters, a Noah and the Whale és a Friendly Fires is az elmúlt 1-2 év izgalmas indie felhozatalának részesei, így tulajdonképpen nem lennénk meglepve egy-egy jól sikerült koncerten, de a Nagyszínpadra talán még kevesek ők. Érdekes és felemás ez a nyolc, most bejelentett név: egyrészt eléggé érezhetően az indie pop/rock/folk kedvelői kaptak előrejelzést az idei évre, és január végén ugyan ennél többet nem várhatunk, azért jó lett volna legalább egy-két olyan elektronikus előadót/zenekart is hallani, akikre szintén csorgathatjuk a nyálunkat – a Hurts nem éppen ez a vonal. Persze, félretéve a fanyalgást, nem rossz az eddigi garnitúra – de azt a deklarált, óriási paradigmaváltást nem érezzük.

Ti kiket látnátok szívesen a jubileumi Szigeten?