— Zene

— 2012. July 7. 19:33

— Írta: Kollár Dániel

A bölcs haverunk: Oddisee – People Hear What They See

Oddisee, a washingtoni okosrepper júniusban adta ki első szóló albumát People Hear What They See címmel. A bölcs bennszülött tekintetű mc debütáló lemeze nagyon sokáig készült, viszont nem is okozott vele csalódást.

A marylandi születésű, de jó ideje az amerikai fővárosban élő Amir Mohamed, azaz Oddisee pályáját a Valentin nevű japán producerrel közös lemeze, közelebbről pedig a rajta lévő Nothing Is című szám óta követem előszeretettel. Intelligens és inspiráló rapper ő a legjobb fajtából, akinek a munkásságára az ESPN, a DC Shoes és a Quiksilver is felfigyelt már, és használta ilyen-olyan anyagokban. Ez utóbbinak mondjuk jobban örülhetett, mint nekem. Idén júniusban, megannyi single és közreműködés után emberünk kinyomta People Hear What They See című bemutatkozó albumát.

A lemez vonalvezetése nem tér el sokban az Oddisee-től eddig megszokott zenéktől. Erős dobokon húzódnak az üde soul minták, feljátszott gitárszólókkal kiegészítve, melyek felett Odd filozofikus és nem egyszer társadalomkritikus rímeket szövegel anélkül, hogy közhelyes fikagépbe váltana. A témák sokszínűek és töprengősen pacifisták, a művészi önértékelés zavaraitól kezdve (That Real) a kapitalizmus lekurvázásán át (American Greed) az elsiklott barátságokból levont tanulságokig (You Know Who You Are) megannyi hétköznapi gondolatot és érzést előhoz a rapper. Jó pakk ez így, amolyan háttérzene ahhoz, amikor elkapja az embert a békés filózás.

Noha gospeles-soulos hip-hopokkal mostanában úgy hat-nyolc Dunát be lehetne rekeszteni, a People Hear What They See-ben van plusz. Esetében a benne érezhető piciny közvetlenség és melankolia közelebb hozza hozzánk az előadót az elronthatatlan klasszikusokat samplerező, hatásvadász mc-k tömegeihez képest. Ha ezen az úton halad tovább Oddisee, ő lehet a következő Mos Def, csak idegesítő politikai szerepvállalásoktól és hollywoodi allűröktől mentesen.