— Zene

— 2012. November 1. 09:09

— Írta: Velkei Zoltán

Ahol bádogvégtagok hevernek – British Murder Boys reboot

Újra összeállt az előző évtized egyik legfontosabb angol techno formációja, a British Murder Boys. Mit lehetett várni az új kislemeztől és mi valósult meg végül? Kritika.

A British Murder Boys Surgeon és Regis techno projektje volt 2003-2005 közt, s noha a működésük két éve megjelenések tekintetében nem volt túlságosan bőséges (mindössze öt ep-t adtak ki), a nevük mégis fenn maradt, sőt: fogalommá vált. Ebben persze kulcsfontossággal bírt, hogy jókor álltak össze – 2003-ban a techno messze nem volt annyira a “csúcson”, mint az utóbbi időszakban –, jó zenéket írtak és rengeteg emberhez eljutottak. A szétmenetelükről nem nagyon maradtak fent publikus konkrétumok, de a beszámolók abban mind egyetértenek, hogy állítólag nem volt túl szép.

Ezért aztán nem csoda, hogy a nyár egyik legváratlanabb és legszenzációsabb híre volt kettejük újbóli összeállása – bár nem teljesen az eredeti névvel, ugyanis lerövidítették a monogramra: BMB – ráadásul ahhoz a Liberation Technologies kiadóhoz szerződtek le, ami egyébként az EMI-tól nemrég függetlenné vált Mute tulajdonában van, és tavasszal egy zseniális Laurel Halo-bakelittel rajtolt. Az időzítés ismét jónak tűnt: Surgeon az elmúlt két-három évben visszakerült a középpontba, és megint új számokon dolgozik, míg Regis egy ideje folyamatosan újranyomja a legismertebb és innen-onnan előkerülő régiségeit, tehát nem volt merész azt feltételezni, hogy mostanában a két művész megint közös hullámhosszon van.

Ezt a Where Pail Limbs Lie EP első száma nem is hazudtolja meg: a Dead Sun első hallásra olyan érzést kelthet, mintha 2005 óta nem telt volna el semennyi idő. Izmos, kifejezetten maszkulin brit techno, ami szépen egyensúlyoz a gépies és ipari hangtartományok határán, ráadásul az utolsó fél percben a leállásnál egy zajos gitár tölti ki a hátteret. Az In Another Country című b-oldal tört techno, amiben a textúrahangok fontosabbak az ütemnél, és a végére itt is valami kásás, zajos effekt tölti ki az üres hézagokat. Hosszútávú következtetéseket nehéz levonni: a végeredmény biztosan nem múlja felül a korai életművet, de kezdésnek ígéretes, digitális formátumban ráadásul kifejezetten olcsón beszerezhető. (Négyes.)


BMB – Dead Sun