— Zene

— 2010. March 25. 08:41

— Írta: Kalugyer Roland

Álmodozó revival – JJ: No. 3

Skandinávia legmediterránabb hangzású titokzenekara, a szimplán JJ névre hallgató társulat nemrégiben adta ki No. 3 című lemezét, mely folytatja az előző darab egyszerre éteri, ugyanakkor nagyon is emberközeli hangulatvilágát. Egyúttal egyértelmű jelét adja, hogy 2010-ben igenis időszerű és vállalható a ’90-es évek melankolikus megidézése, de nemcsak ezért lopta be magát a kritikus szívébe.

A számozás ne tévesszen meg senkit: a No. 3 a svéd zenekar második nagylemeze, a numero egyes alkotás ugyanis csupán egy kislemez volt 2009 elején, bár már azzal eléggé feltűnő jelenséggé vált a JJ. Főleg, mivel a tavalyi év egyik legfontosabb(á tett) zenei hulláma a sokféleképpen nevezett, általam csak “polaroid music”-ként elkönyvelt ügy volt, mely tulajdonképpen egy roppant szerencsés találkozása az indie miatt kissé befulladó dream popnak és az új évezred beköszöntével egyre kevésbé ciki ’90-es évek nosztalgiájának.

Utóbbinak megfelelően a legelső dal, a My Life nem más, mint a német VIVA tévés eurodance slágerek egyikének, az A.T.C Around The Worldjének parafrázisa – és elképesztően hatásos. Egészen más értelmet kap ebben a lassú, méltóságos tempóban előadva; már nem a balatoni diszkókban partidrogtól kikészült huszonéveseket látjuk lelki szemeink előtt, hanem ahogyan a parton állva elnézünk a tó fölött, és a nap lenyugszik a jobbunkon. Az Into The Lightban a középtempóban hömpölygő hangminták között néha előtűnik egy hőskori futballkommentátor hangja, ahogyan meccs közben ordítozik valamit Luis Figoról és Ibrahimovicsról (nem mellesleg pedig elővesznek időnként egy tipikusan Cure-os gitártémát). Nehéz megmagyarázni, hogy mindez miért nem gáz, és miért működik nagyon is, de talán később, ahogyan egyre jobban haladunk előre ebben az évtizedben, annál érthetőbb lesz a No. 3. Ez persze nem azt jelenti, mintha nem lenne ennek a “balearic popnak” (vagy nevezzék akárhogyan) jelentős rajongói tábora, valószínűleg ezért is turnéznak a tavalyi év másik nagy felfedezésével, az XX-szel. Annyi biztos, hogy ez már most is van egy négyes.


JJ – Let Go