— Zene

— 2011. March 12. 09:55

— Írta: Kalugyer Roland

Amon Tobin – Chaos Theory Remixed

Amon Tobin több kiváló szerzői albuma mellett egy rajongói által gyakran ajnározott soundtrackkel is büszkélkedhet, mely egy számítógépes játékhoz készült még 2005-ben. A Chaos Theory Remixed azonban egy olyan remixalbum, mely szinte semmit nem mutat fel az anyalemez nagyszerűségéből, és olyan nevek kompromittálják magukat munkájukkal, mint Eskmo, Lorn vagy Kid Koala.

A fent említett anyag egyébként nem példa nélkül való a brazil-angol Amon Tobin diszkográfiájában: soundtrackekben egyébként is erős a szinte munkamániásnak mondható zenemágus, legyen szó akár a mi szívünknek különösen kedves Taxidermia filmzenéjéről, akár az inFamous című játékéról, de a sor még folytatható. Sőt, a Chaos Theory Remixed is egy The Soundtrack To Splinter Cell 3D (az eredeti játék Nintendo 3DS-re készített változata) alcímmel jelent meg. Azonban rengeteg munkája közül kimagaslik a párától sötét dzsungelből előtörő, magányos kémek munkáját ritmusba és dallamba foglaló Chaos Theory, melynek Remixed változata idei három nagyobb kiadványának egyike: az ISAM című album lesz a következő, és beszélik, hogy jön Two Fingers projektjének következő része is.

Amon Tobin - Splinter Cell: Chaos TheoryA triumvirátusból talán ehhez van a legkevesebb köze: a remixek során végigtekintve szinte mindenki előkerül, aki mostanában izgalomba tud hozni egy átlagos, az elektronika új neveit figyelő zenehallgatót. Itt van a poszt-dubstep képviseletében Lorn és Eskmo, a több stílusban is igen aktívan érdekelt King Cannibal, személyes kedvencünk, Daedelus illetve Kid Koala se éppen ismeretlen név. Ennek ellenére talán mégis a legkevésbé felvillanyozó angol drumandbass csapat, a Qemists az, amelyik úgy-ahogy értékelhető teljesítményt nyújt a Chaos Theory Remixeden.

A legfőbb probléma ugyanis az, hogy ez ebben a formában egy teljesen felesleges kiadvány. Se újraértelmezni, se a maguk képére formálni nem sikerült egyik tracket se a neves felkérteknek, márpedig enélkül viszonylag nehéz új értelmet adni egy ennyire jó albumnak, mint az eredeti. Daedelusban kell csalódni a legkisebbet: a Kokubo Sosho Stealth feldolgozása tulajdonképpen rendben van, bár nem vállalt ő se nagyot, csupán ritmikájában pörgette fel némileg a szinte szalonjazzes hatású eredetit. Az ezelőtt regnáló El Cargo (The Qemists Remix)-hez képest még így is levezetésszerű, mert ez lüktetésében kvázi drumandbass, tiszta partielektronika – ez mondjuk Amon élő szettjeinek ismeretében adja magát, de ettől még lemezen közelébe sem kerül ahhoz a finom, esőfátyolos hangulathoz, mely az anyalemezt beterítette.


Amon Tobin – El Cargo (The Qemists remix)

Ha Lorn nevét valami rohadék zenegyári munkás átírta volna valami noname előadóéra, nem biztos, hogy rájönnénk, hogy ő is kivette volna a részét a munkából, és Eskmonak is az a legnagyobb teljesítménye, hogy sikerült beleerőltetnie a Ruthless Reprise-ba méltán legismertebb trackje, a Cloudlight nyitótémáját. El lehet hallgatni a Chaos Theory Remixedet, de minek: nem szórakoztat fél óránál tovább, és az ISAM-ig való várakozást sem enyhíti. Kettes, legfeljebb.

Tracklist:

  1. Breaking Protocol
  2. El Cargo (The Qemists Remix)
  3. Kokubo Sosho Stealth (Daedelus Remix)
  4. Displaced (The Qemists Remix)
  5. The Lighthouse (King Cannibal Remix)
  6. The Clean Up (Lorn Remix)
  7. Ruthless (Kid Koala Remix)
  8. Splinter Cell Conviction Theme Menu
  9. Kokubo Sosho Battle (Daedelus Remix)
  10. Ruthless Reprise (Eskmo Remix)
  11. Hokkaido (Lorn Remix)
  12. Theme From Battery (King Cannibal Remix)

Borító: