— Zene

— 2011. February 13. 09:04

— Írta: Kalugyer Roland

Austin Peralta – Endless Planets

Az elképesztően fiatal, 1990-ben született Austin Peralta nagylemezét a napokban jelentette meg a főleg agybomlasztó elektronikáiról ismert Brainfeeder kiadó, az Endless Planets azonban – bármilyen meglepő – egy színtiszta, konkrét zenei jazz album.

Mi lehet nagyobb vágy egy ifjú komolyzenei szerző számára, mint lejegyzett hangjegyeivel csillagokról csillagokra, majd rendszerekről rendszerekre bejárni az egész univerzumot? Az amerikai Austin Peralta számára egészen biztos, hogy minden egyes zenei perc végső lényege a vágy a szárnyalásra – legalábbis az Endless Planets alig egy-egy pillanatra lassít csak, áll meg gyönyörködni valamiben.

A Brainfeeder eddig élen járt a legelőremutatóbb zenék tekintetében: Ras G csillagközi hiphopja, Lorn sokarcú és fülbemászó dubstepje mellett a kiadó vezetője, Steven Ellison is mindent megtett, hogy Flying Lotus néven jegyzett kiadványaival ne csupán a maga hírnevét öregbítse, de kiadójának nevét is beledöngölje a fülekbe, belevésse a bőrbe: future is now. Peralta jazzének klasszicizmusa elsőre a kirakós képbe nem illő darabjának tűnhet, mindenre választ adnak azonban Ellison ezen sorai: “This is a step in direction of where I want Brainfeeder to go. True musicianship as well as some interesting electronics.”

A Cosmogramma rengeteg jazzes témája tehát nem csupán a szerző gyökereire, de jövőjére való utalások is voltak: az Endless Planets túlmutat saját magán, oktalanná teszi, hogy bármihez kötni igyekezzük, és rákényszerít, hogy csakis szüntelenül folyó áradásával törődjünk. Az Introduction: The Lotus Flower csupán két perces nyitány, mégis segít akár egy fárasztó nap után is elhagyni a tudatot, és belépni az örök feledés mezőire. A Capricornus pattogó bevezetése talán ki is zökkent ebből a könnyen jött pihenésből, de ha át tudjuk magunkat adni ennek is, az Endless Planetsből már nincs kiábrándulás. Gyönyörű hegedű és szaxofontémáit elhagyva, a lemez csúcspontján (Algiers) még az elektronikába is belekóstol, epilógusában pedig talán teljesen el is veszik az űr szépségeinek csodálata közben. Valódi mestermű. Ötös.


Austin Peralta Schubertet játszik a Being In the World című doku trailere alatt

Tracklist:

  1. Introduction: The Lotus Flower
  2. Capricornus
  3. The Underwater Mountain Odyssey
  4. Ode To Love
  5. Interlude
  6. Algiers
  7. Epilogue: Renaissance Bubbles

Borító: