— Zene

— 2012. November 16. 10:28

— Írta: Velkei Zoltán

Bakelitek a közelmúltból

Kedvenc rovatunk új részében lelkesedünk az új Planetary Assault Systemsért (képünkön), új szerzőkkel ismerkedünk és régi visszatérőket köszöntünk. Az utóbbi hetek bakelit termése megszűrve és kiválogatva a továbbiakban.

Új szerzőt mutat be a Black Acre kiadó: a Primitive World álnév állítólag egy londoni fiatalembert takar, a zenéjében pedig az amerikai house jellegzetes hangzása és ritmikája kalandozik a modern brit tánczenékre jellemző módon. Sistergős szintik, remegő basszusok és sok érdekes ötlet vonul fel a Danceteria című ep-n, aminek mindhárom felvétele mást és mást ígér. A Black Acre talán a legjobb évét tudhatja eddig maga mögött, és ezzel még nincs vége: decemberben egy hétszámos ep érkezik Loops Haunttól.


Primitive World – Danceteria

Jack Dixon idei éves tevékenységét nem érheti panasz: a Losing Suki kiadón tavasszal megjelent Knowledge EP-jének minden darabja felejthetetlen, az apollós bakelitje pedig megmutatta, hogy korai lenne még őt bekategorizálni. Ugyancsak ezt kívánja jelezni a legújabb, E című kétszámos maxija is, amivel ezúttal a Hotflush-t veszi be: a címadó szám a tíz évvel ezelőtti progresszív house előtt tiszteleg, a b-oldal pedig egy szolíd, jazzesebb tech house-t takar.

Megérkezett Lando Kal új kislemeze. A Let You In The Sky / Help Myself négy felvételt takar, az eredeti verziókat Anthony Shakir és Grown Folk remixeli a sorrendnek megfelelően. Lando Kal egyre mélyebbre merül abban a house világban, amit az év elején kiszemelt magának, ráadásul jó vokálokat választ a hangzásához. Az átiratok közül meglepő módon nálam Grown Folk munkája nagyobbat üt az epikussága miatt, de bizonyára Anthony Shakir rajongóinak sem lesz hiányérzete.

Szeptemberben Addison Groove Adventures In Rainbow Country címmel egy négyszámos ep-t adott ki, ehhez jelent nemrég meg egy remixpakk két művel (mindkettő az I Go Boomra fókuszál). Az a-oldalon DJ Rashad szállítja a footwork interpretációt, és ha valami következtetést levonhatunk, akkor bizonyára azt, hogy ez a hangzás mennyire beszivárgott a köztudatba. A hátlapon a háztáji Doc Daneeka egy parkettbarát verzióval jelentkezik laza négynegyedek formájában.

Három nijmegeni művészt, név szerint Sinan Alakust, Yasin Engwert és Steven Siwalette-t takarja a SYS nevű formáció, kiknek a Monocle EP című gyűjteménye az egyik legérdekesebben megszólaló kiadvány a hónapban. Mélyen pulzáló ritmusok, furcsa hang- és zajeffektek, széttolt dub sávok és fura, szürreális hangtervezés hallható a zenéikben, az egészhez pedig jár egy Norman Nodge-remix, ami ahelyett, hogy tisztába tenne mindent, savas körítéssel csak még elborultabbá teszi a gyűjteményt.

Jeff Derringer jegyzi a tizennégyes M_Rec Ltd-kiadványt, a Situational Ethics-ként elnevezett megjelenés három, a szerzőre jellemző, gyors iramú, tudományos fantasztikus hangulatú technót tartalmaz (plusz egy Brendon Moeller-remixet a legvégén). Jó éve van neki is: tavasszal debütált a jónevű Perc Traxen, majd Speedy J Electric Deluxe kiadóján is volt egy korrekt kollaborációja.

Az Aux 88 és DJ Stingray szettlistáiban feltűnik már egy ideje a skót Soundex Phonetic, aki a Militant Science és Transient Force kiadók után az electro berkekben etalonnak számító Tudor Beats-nél hozza az új ep-jét, a hatszámos Self Constructiont. Ezzel nem lehet mellélőni: a műfajt klasszikus formájában hallhatjuk bő húsz percben, a három-négy percre belőtt témákban pont annyi van, hogy egyik se kerekedjen felül a többin, az egyensúly pedig harmóniával párosul. Belehallgatni a kiadón weboldalán lehet.

Luke Slater Planetary Assault Systems-projektje továbbra sem pihen: ezúttal a Deep Heet-sorozatának jelent meg a harmadik része, és ez talán a legjobb az összes közül. Nagybetűs techno, ami magabiztosan felér az utóbbi évek kiváló albumai mellé, ráadásul a rövidsége miatt könnyebben fogyasztható, többször hallgatható. Érdemes beszerezni a bakelitet, szép átlátszó korongokra nyomta a zenéket a Mote-Evolver.