— Zene

— 2012. July 20. 10:36

— Írta: Velkei Zoltán

Bakelitek a közelmúltból

Eheti összeállításunk kifejezetten változatos, acid house-tól a technón át a grime-ig, majd a footworkig és akusztikus témákig is elkalandozunk. Cardopusher (képünkön), Nehuen, a dOP, Terror Danjah, Flowers And Sea Creatures és még sokan mások a kattintás után, a szokásos SoundCloud- és YouTube-linkhalommal.

Cardopusher és Nehuen osztozkodik a Classicworks kiadó első bakelitjén, az eredmény pedig igen jóféle acid house sok marással és oldskool dobokkal. A Hotbox című szám még az electro felé is kikacsint enyhe hardcore-os beütéssel, az I Can Only Be Myself pedig akkora tisztelgés a Hardfloor előtt, hogy leszakad a plafon. Remix fronton meglepő módon DVA tűnik fel, de veszi az akadályt.

A francia dOP triója jó sokáig várt az idei első megjelenésével, a Kisses című munka azonban megfelelően kárpótol. A címadó dalban a PillowTalk énekel, és elég lazán hozza a végeredmény azt a jelenkori house hangzást, amiért például tavaly a Wolf + Lambet is szerettük. Mégis, számomra a Kisses nagyobbat üt a b-oldalon, talán mert lüktetőbb és energikusabb.

Szeptemberben várható a második albuma a Hyperdubon a londoni grime élet ikonikus alakjának, Terror Danjah-nak. Ezt hivatott felvezetni a napokban megjelenő Dark Crawler EP: a címadó felvételben Riko Dan lövöldözi géppuskaszerűen a szavakat, a hátoldalon lévő Fruit Punch pedig a pattogós dobok mellett némi bubble-hangzással vegyül. Tudom, hogy sokan nem rajongtak annyira Terror Danjah előző nagylemezéért, de én eléggé bírtam, ezért nagy elvárásokat támasztok az újabb munkája felé is.

A Flowers And Sea Creatures egy montreális alternatív/elektronikus zenét játszó duó, a bemutatkozó lemezük tavaly ősszel jelent meg, és szolíd sikert arattak vele. Új számmal jelentkeznek most: a Head First Then Heart egy akusztikus, ám vastag szintikre épülő ballada, gyönyörű vokállal. Az Ytre Rymden Dansskola Remix a tánctérre ülteti át a felvételt elég jól, míg zárásként a nagylemez egyik számának hallható egy remixe, valahol az ambient fellegeiben kalandozva. Meglepően jó ep, ami esetleg az album felfedezésére is invitálhat mindenkit.

A Bicep duója a napokban jelentetett meg egy válogatást, és ahhoz érkezett kísérőként a You / Don’t című bakelit, amin a You viszi a prímet elég határozottan: háttérben elmosódó vokál garage-szerű elektronikán, digitálisan csiszolt, futurisztikus hangkörnyezetben. Emellett található még két house zene a kiadványon, ezek közül a You Steffi remixe emelkedik még ki egyértelműen.

Az igazat megvallva a The Range új, Disk című ep-je úgy esett be nálam még pár hete, hogy az ég egy adta világon semmilyen infót nem mellékeltek hozzá. Mindössze öt fájl, amikben hol footworkös dobok vannak, másszor meg kicsit jungle-ös a hangulat, de közben a tempó mégis lassabb és napsütéses marad, és egyszer rappelnek is. A végeredmény kellemes és sokszor igen jó, érdemes belehallgatni.

Nyolcadik sorszámához érkezett az amerikai Modularz kiadó, ami eddig jobbára keményebb techno zenéket jelentetett meg Developertől és Truncate-től, illetve mellettük néha feltűnt a Silent Servant és Eduardo De La Calle. A két bakeliten található nyolc számnak ismét Developer és Truncate a főszereplője, jó a sebesség is, és masszív a helyenként dubos, máshol ipari hangzás. Jonas Kopp remixe a legjobb, mellette Shifted is szállít egy korrekt átiratot.