— Zene

— 2012. August 3. 11:08

— Írta: Velkei Zoltán

Bakelitek a közelmúltból

Hiphop, bass, juke, techno és house az új bakelites beszámolónkban. Blue Daisy pályája csúcsán, Om Unit továbbra is zseniális. Sowing Paranoia, Mala (képünkön) és más, izgalmas szerzők új kiadványairól.

Egy gyönyörű hatszámos ep-vel jelentkezik Blue Daisy. A fiatal brit művész az ismeretlen Unknown Shapes nevű társával jegyzi a Bedtime Stories EP számait, melyek valahol a hiphop, pszichedelikus elektronika és ambient háromszögében mozognak. Álmos, szétfolyó témák, varázslatos dimenziók és rengeteg fantázia hallható mindenhol; az ilyen ötletes és egyedi megjelenésekre van most igazán szüksége a hiphopnak. E sorok írásakor még kapható bakeliten az összeállítás (háromszáz darabra limitált), érdemes ráugrani.

Masszív új megjelenése van Om Unitnak is. Az Aeolianon öt vadonatúj, sci-fi rajongással átitatott hiphop/bass/juke téma hallható, valamint két elegáns remix Resótól és Sweatson Klanktől. Om Unitról eddig is csupa jót írtunk, az új kiadvány pedig csak megerősíti a hitünket: egyszerűen nincs rossz szám ezen a combos, félóránál is hosszabb időt kitevő összeállításon. A szerző korunk egyik meginoghatatlan, legmagabiztosabb kezű embere a színterében.

Kemény ipari hangokkal teletűzdelt felvétellel jelentkezik Joseph McGeechan. A Failed By The Conformists bátran halad azon az úton, amit még korábban Regis és Surgeon kijelölt, vad vezetéssel visz minket a szerző félelmetes helyekre. Ezt erősíti meg a két remix is: Henning Baer és Milton Bradley K209 duója inkább a tempóra helyezi a hangsúlyt, míg az Ancient Methods-ból ismert Sgt. Howie az indusztriális hatást turbózza még jobban. A The29Nov-kollektíva lenyűgöző videóklipet csinált mind a három felvételhez – íme a K209 remix, a többit keressétek a felhasználói videók közt!

Nagy örömömre hosszabb szünet után megérkezett végre az új Area 51-bakelit is, amint két új Sowing Paranoia-felvétel mellett DJ F veszi be a kiadvány hátoldalát szintén egy duplával. A Cydonia című kiadványon egyaránt van electro, techno és dubos kalandozások, miközben a tudományos fantasztikus hatás igen erős. Elég csak megnézni a számcímeket: Martian Channels, Forest On Mars, Inca City… Ismét egy erős kiadvány a madridiaktól, ezt a hangzást nagyon tudják hozni.

Amolyan feelgood videoklip készült Mala új kislemezén a Cuba Electronic című számhoz. A dubstep ikonikus alakjának szeptember első felében érkezik Giles Peterson Brownswood kiadóján a “kubai lemeze”, s a mostani bakelit jó ízelítőt nyújtható abból, amire számíthatunk. Ez az utóbbi idők egyik legnagyobb hájpjával érkező kiadványa, ezért remélem, hogy nem nagyobb a füstje, mint a lángja.

Nagyon hosszú kihagyás után tér vissza az olasz DAP a klubzenei világba. A Brush Your Lips című kiadványukon található felvételek ugyan csak most jelennek meg, de különböző zenei megosztókon már egy-másfél éve hallhatóak a zenék, végül Radio Slave vállalta be őket a Rekids kiadóján. S jól is tette: kellemes tech house, mondhatni a bejáratott utakon, mégis van bennük valami lendületesség és kortalanság, ami miatt bármikor elővehetőek.