— Zene

— 2012. August 17. 21:00

— Írta: Velkei Zoltán

Bakelitek a közelmúltból

Érezhetően nagy a csend az őszi lemezdömper előtt, de azért mostanság is jelennek meg jó bakelitek. Ezeket szedtük most össze, döntő többségben a techno zsáneréből.

A német Tommy Four Seven egy ideje magabiztosan hozza a tőle várható industrial technókat, és a mennyiség is kellően nagy mértéket ölt. Ő jegyzi a Monad-sorozat tizenharmadik részét, melyen négy új számmal jelentkezik, s ezek karakterisztikájukban jellemzően ismét nagyon T47-esek. A Stroboscopic Artefacts az év techno kiadója akar lenni, szinte csak jóba nyúlnak.

Egy spanyolországi road trip ihlette Sarrass nemsokára megjelenő nagylemezét, aminek az A New Day a felvezető maxija. A Spacefunk remix a szintikre helyezi a hangsúlyt, miközben egy kellemes laidback tempóra halad a szám a hetedik perc vége felé, az eredeti elképzelésben pedig nagyobb szerep jut az ütemnek, a könnyedebb elemek háttérbe szorításával. Ígéretes house zene, meglátjuk, hogy egy teljes albumon mire lesz képes a szerző.

Henning Baer és Ascion osztozik a Krill Music soron következő bakelitjén. Baer Multicore című felvételében kattog a TR808-as becsülettel, noha alapvetően egy döngölős technóról van szó. Ascion Poetics Of Withdrawalja javában más tészta, brit techno feelingje van és több benne a feszültség is, amit a kiadványt záró Pfirter a remixében csak felerősít egy fokkal. Sok ilyen kiadvány van idén, alighanem ezekről szól ez az év.

Trilógiát epít Juan Reeko az áprilisban megjelent Ella című kislemezéhez. A napokban megjelent második rész és az októberben várható harmadik gyönyörű ambient tengereken hajózó ábrándozós techno, helyenként dubos kiegészítésekkel. Míg a Segmento 4 egy gyönyörű ambient darab szólóban, addig a Segmento 5 a millenium tájéki dub technók korát idézi fel. Érdemes lesz elmerülni a trilógiában, nagyon szép tanulmányokról van szó.

A 2400 Operator egy dán house duó, akiknek az első hivatalos megjelenése rögtön a Tarteleten érkezik. Az NV Electro címadó száma prüntyögős electro a háttérben cselesen megbúvó rövidebb melódiarészekkel. A b-oldalon két klasszikus hangvételű house zene hallható: a Project nem nélkülözi az electrós hatásokat sem, ugyanakkor a Rushing For Fools egy keményebb, tánctérre szánt acides darálás. Sajnos a számok egyelőre nem hallgathatóak meg, ezért egy másik nyári újdonságukat mutatom:

Az utolsó részéhez érkezett Untold a Change a Change In A Dynamic Environment-sorozatának. Megint két új szám található, ezekből a Kane flörtöl a négynegyedekkel, az Overdrive pedig a törtekkel. Ezeken a kislemezeken egy eléggé új arcát ismerhettük meg a művésznek, így akiknek tetszett, azoknak ajánlott meghallgatni ezt az anyagot is.