— Zene

— 2011. February 22. 15:43

— Írta: Varga Csaba

Balaton Sound 2011: Portishead, Thievery Corp., Orb, Magnetic Man

Az első idei Balaton Soundról szóló hírmorzsában a szokásos nevek mellett felbukkant néhány erős játékos, több-kevesebb aktualitással, de legalábbis van miért felrántanunk a szemöldökünk. Fact: idén is érdemes lesz a balatonparti fesztiválban gondolkodni.

Kezdjük a listát, ahol érdemes: elég nagyot dobbant a szívem, mikor megláttam a Portishead nevét a headlinerek között. Persze mindenki elmondhatja a maga mantráját arról, hogy a triphop milyen old dolog (meg ugye tudjuk, hogy valójában sosem létezett), és hogy a legutóbbi lemezből többet is ki lehetett volna hozni, de ezek mind üres lufiként pattannak le, mikor arra gondolok, hogy életem egyik kedvenc zenekarát végre lehetőségem lesz élőben látni. Olyan biztos pont ez mostmár a nyárban, mint mikor bejelentették Novarockra a Rage Against The Machine-t. (Utóbbiról beszámolót is írtunk aztán.)


Portishead – Silence (live)

A másik név, amin mindjárt nagyot nézhetünk, az a Magnetic Man. Érdekes, hogy az aktuális dubstep trendet már egy ilyen volumenű fesztnél is érdemes a költségvetésbe számolni. Az meg még érdekesebb, hogy ehhez képest mégis egy olyan formációra esett a választás, ami bár összetételében az egyik legerősebb szupergroup a szcénából, viszont erősen megosztja a kultúra híveit. A trancestep stílust életre hívó trióban ott van a már god-státuszban tetszelgő Skream, Benga és Artwork, mégis egy olyan albumot pörgettek ki közös debüt gyanánt, amit egy furcsán félrebiggyesztett szájtartással ízlelgetett a dubstepper közösség, még ha kétségtelen is, hogy a kereskedelmi siker átütő volt (az Egyesült Királyságban). Akárhogyis, azt fixálhatjuk, hogy ha már ekkora lesz a dubstep pápa koncentráció Magyarországon, azt érdemes lesz közelről is megfigyelni. Nem mellesleg adjuk meg az orákulum titulust Roland kollegának, aki még tavaly októberben Dubstepet a balatoni diszkókba is! címmel írta meg a Magnetic Man albumról a kritikáját – hittek neki.


Magnetic Man – Perfect Stranger (live)

Aztán ott van a Sound felhozatalban ütemezett legendaként az Orb klasszikus duója. Az Orb esetében valójában félig egy gyors ismétlésről van szó, hiszen a duó 50%-át alkotó Thomas Fehlmann nemrég járt hazánkban a 2010-es Ultrahang Feszten, ráadásul még videóinterjút is készítettünk vele. Mindenesetre a duplázást sem vesszük rossz néven, meg valószínűleg merőben más szettet fognak produkálni a Balaton partján, mint amit a kísérleti elektronika nagygyűlésén hallhattunk Fehlmanntól.

És végül emeltessék még ki a Thievery Corporation, amelynek szintén nem hangzik rosszul a neve, bár valószínűleg kell egy jó másik bandával összecsoportosítás ahhoz, hogy utazási drive-ot váltson ki. Egyszer mondjuk már sikerült a Volt fesztig elcibálniuk, majd dagonyázó sárban és esőben végigtáncoltatniuk a koncertet – éppenséggel azt sem bántam meg. Valószínűleg itt is elfüstölnek majd azok a megjegyzések, hogy régi bringát próbálnak újra eladni a szervezők, de azért jegyezzük meg, hogy a Thievery pont most júniusban készül kiadni új albumát. Még ugyan csak annyit tudni róla, hogy a címe Culture of Fear lesz, de már ez is előrevetíti, hogy egy erősen politizáló anyag várható, ami akár az eddigi könnyedebb muzsikára is rányomhatja majd a bélyegét.


Thievery Corporation – Radio Retaliation (live)

Korábbi hírek és beszámolók a Balaton Soundról a Kultblogon: